Nieuws Actueel
John de Mol: ‘Bij mij is een glas altijd half leeg’
John de Mol nam woensdagavond in Ahoy tijdens de ING Business Boost de duizenden aanwezige ondernemers mee in zijn zakelijke visie. Met bijzondere uitspraken over hoe hij is gevormd tot de zakenman die hij nu is. Aan stoppen denkt de 62-jarige mediamagnaat totaal niet.

John de Mol op een podium. Dat maken we niet vaak mee. Maar deze week sprak hij twee keer voor een groot publiek. 23 november in Amsterdam en gisteren tijdens de ING Business Boost in Rotterdam. In Ahoy werd hij ondervraagd door tv-presentator Twan Huys.
John de Mols businessziel
Dat leverde een zeldzaam inkijkje in ‘s mans businessziel op. Met typische zakenman-opmerkingen; als hij steeds had geluisterd naar stemmen die zeiden dat iets niet kon... Maar ook het intrigerende: ‘Bij mij is een glas altijd half leeg’, en dat ie ‘een groot deel van zijn leven heeft geleefd om te werken’.
Lees ook: Willem van der Leegte (VDL): zo doe je 5 miljard omzet met 16.000 medewerkers
In Ahoy kwam hij terug op zijn presentatie van Talpa Network in Amsterdam. Daar gooide hij de knuppel in de politiek door te vertellen dat hoe onthutsend hij het vindt dat het nieuwe kabinet passief toeziet dat buitenlandse partijen ons de kaas van het mediabrood eten. ‘Ik erger mij daar groen en geel aan.’
Regeerakkoord
Op zijn uitspraak werd aanvankelijk meewarig gereageerd. Tot journalisten gingen nakijken wat er in het regeerakkoord van het kabinet Rutte III stond. De ontdekking van de dag was dat er inderdaad niets in stond.
Inmiddels is ook de politiek wakker geworden en zegt De Mol uitnodigingen in de mailbox te hebben van mediaminister Arie Slob, hoge ambtenaren en het Commissariaat voor de Media. ‘Niet dat ik veel verwacht van die gesprekken, maar ik ga wel praten.’
Talpa Network
In Amsterdam maakte De Mol bekend dat hij al zijn mediamerken zal bundelen in één bedrijf: Talpa Network. Alle SBS-zenders, Radio 538, Veronica en Sky Radio gaan samen om meer kruisbestuiving te laten plaatsvinden. SBS 6 en Radio 538 gaan bijvoorbeeld samen de Olympische Winterspelen verslaan.
Daarnaast start Talpa Network meer crossmediale projecten. Hart van Nederland krijgt een online-nieuwsplatform en samen met de KNVB begint De Mol het platform Voetbal TV dat 80.000 amateurwedstrijden per jaar live wil streamen. Bovendien neemt Talpa Network het e-commercebedrijf Emesa over, bekend van de website Vakantieveilingen. De Mol ziet grote kansen om daarmee meer advertentieopbrengsten binnen te halen.
Overnemen
De poging om de Telegraaf Media Groep over te nemen had er mooi ingepast, maar strandde na langdurige onderhandelingen. De Mol: ‘Iedereen weet dat ik wel meer tegenslagen heb gehad. En mensen die me kennen weten dat ik dan mijn mouwen opstroop, de rug recht houd en weer moedig doorga.’
De tekst gaat verder na de video.
Bikkelhard
Eigenlijk was De Mol niet van plan ondernemer te worden. Als tiener zag hij zichzelf als een profvoetballer. Een bikkelharde. In zijn visie was het op het veld: hij of ik. Als iemand langs hem heen wilde, ‘dan moest ie dóór me heen’. Zijn idee om als Ajacied in het Nederlandse elftal terecht te komen werd bruut verstoord. Een blessure dwong hem te stoppen.
Maar de hardheid bleef. Ook in zijn zakelijke carrière.
Internationaal succes
De Mol scoorde en werd een grote speler, ook internationaal. Volgens hem zit het er vooral in om niet alleen eigen ideeën te ontwikkelen, maar ook zelf de rechten erop te hebben en te houden. Dat leidde tot commerciële successen die de wereld over gingen. The Voice, Dating in the Dark, Utopia, I Love My Country (Ik Hou van Holland), The Winner Is…, en Weet ik Veel!?, (What Do I Know!?).
Niet alles uit de koker van De Mol ging zo glanzen als The Voice (met dank aan Frank Sinatra omdat De Mol senior altijd diens liedjes zong) en Big Brother (door De Mol zelf beschouwd als zijn pronkstuk omdat hij daarmee een geheel nieuw tv-genre heeft neergezet). Sport 7 liep bijvoorbeeld uit op een mislukking eerste klas.
Politieke allergie
Hij dacht het ei van Columbus te pakken te hebben door voor zijn avontuur een alliantie aan te gaan met de BV Nederland. Hij wist grote bedrijven te strikken als partners, en rekende zich al rijk, maar had buiten de politiek gerekend. Het toenmalige kabinet-Kok vond dat maar niks, zo’n commerciële zender. De Mol werd gemangeld door Kok die volgens hem een belrondje deed langs de betrokken businesspartners die daarop prompt de handdoek in de ring gooiden.
Dat deed pijn. En bezorgde hem voorgoed een politieke allergie.
Maar De Mol sloeg aan het analyseren, zoals hij altijd doet als hij een misser te verwerken had gekregen. Want van onderuitgaan leer je het meest, hield hij de zaal voor. Dat trok hij ook door naar het menselijk vlak. Hij werd steeds waakzamer bij het in vertrouwen nemen en in zee gaan met mensen.
Misschien lag daar ook wel de oorzaak van zijn antwoord op een vraag over financiering van zijn activiteiten. Met banken heeft De Mol net als andere ondernemers een soort van haat-liefde-verhouding. Hij verwoordde het als volgt: ‘Ze zeggen toch altijd dat je van de bank een paraplu krijgt als de zon schijnt en dat ze die weer afpakken als het regent?’
Inhoud en passie
‘Bedenken, ontwikkelen en maken van tv-programma’s vind ik het leukst.’ Ziehier de basis van zijn ondernemerschap, hij combineert de inhoud met de passie. De Mol vond dat en vindt dat nog steeds, vertelde hij aan Huys en de duizenden ondernemers in de zaal. Als je voor je passie kiest, kost dat geen moeite, geen energie.
Hij houdt het makkelijk vol, ondanks dat de mediaondernemer aangeeft dat het glas bij hem altijd half leeg is. Hij is altijd voorbereid op tegenslagen. Die blik op het leven blijkt een belangrijke aanjager te zijn van zijn werk. Het kan altijd beter, en hij weet zelf het beste hoe dat moet. Maar tegelijkertijd raadt hij zijn gehoor aan: vergeet niet te genieten als je succesvol begint te worden.
Burn-out
Maar de baas is inmiddels op gevorderde leeftijd. Staat zoon Johnny klaar om de business over te nemen? Nee, die heeft volgens pa héél andere talenten. De zaal begrijpt wat De Mol bedoelt.
Dus aan stoppen denkt 'ie niet. Burn-out? Hij kan zich niet voorstellen dat hij die gaat krijgen. Hij voelt dat zijn drive namelijk nog steeds hetzelfde is als in zijn jongere jaren. Er komen nog heel veel dingen aan, zegt 'ie letterlijk. "Nog sterker: ik denk dat ik nooit ga stoppen." Of hij dan nooit klaar zal zijn? Als 'ie dood gaat.
Bedenken, ontwikkelen en maken van tv-programma’s vind ik het leukst