Nieuws Actueel

John de Mol lijft heel SBS in

Sanoma stapt uit SBS, meldt Het Parool. John de Mol krijgt via zijn mediabedrijf Talpa de zendergroep (SBS 6, Veronica, Net 5 en SBS 9) volledig in handen.

GUDO TIENHOOVEN | Foto Sander Koning 10 april 2017

27747039

Nu het De Mol niet is gelukt de Telegraaf Media Groep (TMG) in zijn bezit te krijgen, zet de tv-producent in op SBS om zijn imperium te vergroten.

Miljard euro

In 2011 kochten Talpa en Sanoma de zendergroep voor ruim een miljard euro. Talpa verwierf een minderheidsbelang van 33 procent, Sanoma stapte voor 67 procent in. Zonder Sanoma heeft de mediamagnaat alle ruimte om met de tv-zenders te doen wat hij wil.

Lees ook: Biedingsstrijd rond TMG ontbrandt

Aandeelhouders

Het huwelijk tussen beide aandeelhouders was nooit perfect. Sanoma, uitgever van onder meer Libelle, Donald Duck en Nu.nl, heeft meer last van magere kijkcijfers dan De Mol. Die laatste beschouwt SBS als proeftuin waar hij nieuwe tv-formules kan uitproberen om ze internationaal door te verkopen, net als eerder met megahits als Big Brother en The Voice.

Meer zeggenschap

Er gingen al langer geruchten over een breuk. Sanoma heeft onvoldoende financiële middelen om extra in SBS te investeren. Talpa heeft die wel, maar De Mol wilde in ruil daarvoor meer zeggenschap over de programmering. Hoe de partijen de scheiding financieel uitonderhandelen, is niet bekend.