Nieuws Actueel

Jonge denktank stort zich op Kanaalzone

Burgemeester Jan Lonink haalde de summerschool naar de kanaalzone. 24 studenten en net afgestudeerden uit het hele land breken zich op 1, 2 en 3 maart het hoofd over een toekomstvisie voor het havengebied Gent-Terneuzen, schrijft PZC.

Guido van der Heijden | Foto: archief 17 februari 2017

Haven zeeland 1

Jonge planologen, stedenbouwkundigen, sociologen, veiligheidsdeskundigen; mensen met een relevante opleiding kunnen geld verdienen met het beste toekomstidee voor het havengebied. Deelnemers wordt gevraagd een toekomstvisie te geven voor de Kanaalzone. Daarbij moeten ze oog hebben voor de veiligheid, rekening houden met de nieuwe zeesluis en ook denken aan de verschillende werkwijzen die er in beide landen zijn.

Grens

,,Zeker met de nieuwe Omgevingswet die het ruimte- en milieubeleid vanaf volgend jaar gaat bepalen, wordt dat een lastige klus'', verwacht Jan-Willem Wesselink, directeur van het organiserende Kennislab voor Urbanisme. ,,De grens met België is daarin nog echt wel hard. De boel houdt niet op bij de grens. Hoe gaan de jongeren om met de nieuwe wet? Zijn er dingen die we anders moeten doen? Het ministerie van Infrastructuur en Milieu kijkt daarom mee. Het lijkt me ook voor Terneuzen heel interessant.''

Eerder boog de summerschool zich al over vraagstukken in bijvoorbeeld het Ruhrgebied en de Tweede Maasvlakte. Op 3 maart besluit de jury onder voorzitterschap van burgemeester Lonink welk team met de beste ideeën is gekomen. Het winnende team verdient 500 euro per persoon.