Nieuws Actueel

Hoe jonge ondernemer Luke (15) van bloemenverkoop aan de deur een succes maakt

Het aantal tieners met een bedrijfje is in vijf jaar tijd explosief gegroeid, blijkt uit cijfers van de Kamer van Koophandel. Luke de Jong met zijn Delu Flowers bijvoorbeeld, die op zijn 8ste al bezig was 'met geld verdienen'.

Van onze redactie 29 januari 2023

Jonge ondernemer luke bloemen

Luke de Jong helpt Rosa Schnater met verkopen van bloemen aan de deur. Foto: AD/Catrinus van der Veen.

Podcastserie De Jonge Ondernemer

Jonge ondernemers zélf horen vertellen over de stappen die zij nu al hebben gezet als ondernemer en hoe het gaat met hun bedrijf Luister dan naar onze podcastserie De Jonge Ondernemer, via deze link.

,,Het begon met een filmpje op Youtube van fidget-spinners, van die draaidingen. Ik dacht ‘die ga ik inkopen en verkopen’. Toen was ik 8 jaar. Daarmee heb ik toen best leuk verdiend’’, vertelt de 15-jarige ondernemer uit Heemskerk.

Van fidget-spinners naar bloemen

Toen de rage voorbij was, zocht hij iets anders. Zijn moeder kwam op Facebook een bericht tegen van een bloemist die jongeren zocht voor verkoop van bloemen aan de deur. Hij was toen 13 jaar en zag dat wel zitten. ,,Ik heb een vlotte babbel, dus dat was geen probleem”, vertelt hij op AD.nl.

Lees ook: Lente (16) scoort met eigen webshop LenteTheLabel: 'Heb er al een VanMoof fiets van kunnen kopen'

'Mooie handel. Bloemen maken mensen blij'

Toch hield hij het vrij snel voor gezien: het bloemenaanbod vond hij te beperkt. ,,Elke week was hetzelfde. Er zat helemaal geen variatie in.” Intussen zag hij dat zijn vrienden zijn voorbeeld volgden en ook langs de deuren gingen. De ondernemer in hem werd wakker en hij besloot om met zijn moeder Delu Flowers op te richten. Sinds 1 januari vorig jaar staan ze ingeschreven bij de Kamer van Koophandel, als groothandel in bloemen en planten.

,,Het is een mooie handel. Bloemen maken mensen blij. En het is leuk om ze als verrassing te geven”, vertelt hij. Ongeveer dertig kinderen verdienen via het bedrijf een zakcentje. ,,Je kunt bij ons snel geld verdienen. Het is 10 euro per uur als je het goed doet”, vertelt hij enthousiast.

Lees ook: 14 jaar en ingeschreven bij KVK: Mikail heeft met MK Personal Training nu al zijn eigen bedrijf

Zelf gaat hij niet meer langs de deuren. Wel coacht hij nieuwkomers in het aangaan van een gesprek aan de deur en leert hij hun om van een klant een vaste klant te maken. ,,Zo help ik nu bijvoorbeeld Rosa uit IJlst. Zij kan weer andere kinderen helpen.”

Inkoop bloemen en planten

Naast coaching houdt Luke zich bezig met inkoop van bloemen en planten bij de telers. Wat hij met zijn werk verdient, wil hij niet kwijt. ,,Nee hoor, dat is een groot geheim”, lacht hij. Over het werk raakt Luke niet uitgepraat maar school vindt hij niets. Hij zit in 2-vmbo en doet de richting Groen. Hoewel hij weinig enthousiast is over school, denkt hij wel na over een vervolgopleiding. ,,Het lijkt mij leuk om de internationale en logistieke kant op te gaan. Ik spreek graag meerdere talen en ik vind handel leuk.”

Podcastserie De Jonge Ondernemer

Jonge ondernemers zélf horen vertellen over de stappen die zij nu al hebben gezet als ondernemer en hoe het gaat met hun bedrijf Luister dan naar onze podcastserie De Jonge Ondernemer, via deze link.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws