Nieuws Actueel

Jonge piloot begint eigen vliegtuigmaatschappij

Jonge piloten met weinig vlieguren hebben grote moeite werk te vinden. Nick de Borst weet er alles van. Het ondernemerschap zit in zijn bloed, dus ging hij niet bij de pakken neerzitten. De Borst richtte zijn eigen vliegmaatschappij op. De 23-jarige Capellenaar wacht nog op één vergunning en dan mag Chest Airlines officieel de lucht in, dat schrijft het AD.

Blanchefleur Branssinga 26 februari 2016

Jongepilootvliegtuigmaatschappij

Het leven kan soms een onverwachte wending nemen. Zo voetbal je bij CKC en volg je een opleiding tot piloot op de AIS Flight Academy in Lelystad, en zo ben je afgestudeerd en verhuis je naar Tuzla om een luchttaxibedrijf op te zetten. Als klein kind wist De Borst al dat hij piloot wilde worden. Met de helpende hand van vader Nico, medeoprichter van Stichting Breath, maakt hij zijn dromen waar.

Het idee “Mijn vader kent een hoop mensen,” vertelt De Borst. “Hij heeft eens laten vallen dat zijn zoon piloot is en dat hij een baan zoekt. We zijn op een gegeven moment in contact gekomen met een man die gevlucht is uit Bosnië en die kende iemand met een vliegtuig in Tuzla. Bosnië is vrij bergachtig en op veel plekken mag je slechts tachtig kilometer per uur rijden. Voor zakenmensen was daar geen mogelijkheid om via de lucht afstanden te overbruggen en dat heeft ons toen aan het denken gezet.”

Zakenvluchten De Borst zag een gat in de markt, kocht het vliegtuig en richtte Chest Airlines op. Hij verliet het ouderlijk huis en woont sinds juni vorig jaar in Tuzla, de derde stad van Bosnië. “Als jonge piloot moet je creatief zijn, want het is zeer moeilijk om werk te vinden. Vliegmaatschappijen kiezen liever iemand met ervaring. Hoe moet je ervaring opdoen als je geen kans krijgt? Chest Airlines richt zich op zakenlui. Vanuit Tuzla breng ik iemand zo in een uurtje naar Montenegro. Met de auto doe je daar veel langer over. De burgemeester van Dubrovnik wil al met mij praten en diverse ambassades hebben ook belangstelling getoond.”

Panoramische vluchten “Naast zakenlui kunnen ook burgers mij inhuren,” gaat De Borst verder. “Ik doe ook panoramische vluchten en verkoop ook tickets voor prijsvechter Wizz Air. Dat loopt goed, waardoor ik twee man in dienst heb genomen. Ik vlieg in een cessna en kan drie personen meenemen. Het is een klein vliegtuig, maar het is mooi om daarmee te starten. Ik heb al veel verkenningsvluchten gemaakt. Het is anders vliegen dan in het platte Nederland. Als je in Tuzla opstijgt, zie je bergen, dat is het grootste verschil.”

Voetbal Het voetbal heeft voor zijn passie moeten wijken, dat wel. De Borst kwam vanaf de F'jes voor CKC uit en groeide onder trainer Andrew Thomas in het seizoen 2013-2014 tot vaste doelman van het eerste elftal. “Ik mis het voetbal natuurlijk wel. Ik voetbal in Tuzla in de zaal, maar dat is heel anders dan competitievoetbal in Nederland. Ik kan het Nederlands voetbal gelukkig goed volgen in Bosnië. Om de twee maanden ben ik eventjes terug in Nederland om mijn vriendin en familie te bezoeken. Als het even kan, ga ik ook nog naar CKC kijken. Chest Airlines is een mooi avontuur en ik ben er echt van overtuigd dat het succesvol kan worden. Zo niet, dan ben ik in elk geval een ervaring rijker geworden