Nieuws Actueel

Jonge visboer durft het wel aan

Vanaf zijn veertiende zit Marc Huetink al in de vis. Eerst als zaterdagmedewerker ('ik ben als haringschoonmaker begonnen') bij visboer Henk Waninge in de Lochemse Walderstraat. Na afronding van zijn opleiding consumptieve technieken werkte hij nog een paar maanden bij een Larense bakker. "Toen ben ik weer teruggegaan naar Henk. En eigenlijk heb ik daar nooit spijt van gekregen", vertelt hij in de ruimte achter de winkel.

Jan Witting 2 maart 2016

Vishandelharinglochemmarkhuetink

Vader Dick werkt grotendeels mee in de zaak die sinds kort in handen is van de 25-jarige Marc. "Ik vind het geweldig dat hij al op zo'n jonge leeftijd zoiets is begonnen."

Toen een zoon van Waninge als opvolger afhaakte was het voor Hueting duidelijk dat hij kandidaat was om de viszaak over te nemen. Want de jonge Huetink merkte al vlot dat werken onder een baas niet zijn favoriete bezigheid was. "Met een baas boven me werk ik niet zo prettig. Niemand moet mij vertellen wat ik moet doen. Niet dat ik geen tips en zo wil horen, het gaat mij om het moeten. Daar hou ik niet zo van."

Beroerde berichten

De beroerde berichten over de malaise in de middenstand van Lochem buitelden de laatste weken bijkans over elkaar heen. Uiteraard heeft Huetink er ook kennis van genomen. "Dat zijn natuurlijk geen leuke berichten. Vooral voor de kleinere winkels vind ik het erg, met die grotere winkels die bij een keten horen heb ik minder. Kleinere winkels maken je winkelcentrum toch het leukst. Maar ik raak niet in paniek. Mensen moeten toch blijven eten en kwaliteit wint het altijd", klinkt hij zelfverzekerd.

De jonge ondernemer is niet bang voor de supermarkten met hun brede visassortiment. "Bij de supermarkt is het toch vaak diepvriesvis. Wij zijn veel gespecialiseerder. Ik fileer alles zelf, ik rook veel vis, elke dag bijvoorbeeld makreel. Hier zie je ook nog complete vissen. En in principe kun je hier alles krijgen. Soms moet ik het bestellen maar als je het twee dagen tevoren bestelt heb ik het."

De visboer heeft behalve Lochemers ook klanten uit bijvoorbeeld Zutphen en Winterswijk. Zowel vader als zoon dragen nog een petje met de naam H.C. Waninge erop. Die naam blijft aan de winkel verbonden. "Het is een goede, vertrouwde naam", verklaart Marc. "De Waninges zaten al drie generaties in de vis. Nee, ik zie geen reden om een andere naam te nemen."

Plannen om op den duur een kraam of een tweede zaak te beginnen bestaan er nu niet. En als we Huetink mogen geloven komt het daar ook niet snel van. "Ik wil graag op één plek werken. Dan kan ik kwaliteit leveren en zelf ook zicht houden op een en ander. Dat heb je niet meer als je nog een winkel of een kraam erbij hebt." Pa Huetink ziet de toekomst zonnig tegemoet voor zijn zoon. "Ik zeg vaak: hoe verser de vis, hoe meer Marc begint te stuiteren."