Opvallend genoeg had Joof Tummers tot een paar maanden geleden nog geen flauw idee dát hij een ijszaak zou beginnen
,,Het ging best impulsief”, zegt hij lachend tegen de Gelderlander. Eind vorig jaar maakte een andere ondernemer in het stadje bekend te stoppen met haar ijswinkel. Joof liep op dat moment al met het idee in zijn hoofd iets naast zijn werk te willen doen.
,,Ik wilde iets lokaals, in mijn eigen woonomgeving, gericht op culinaria; eten en drinken. Ik heb een tijdje getwijfeld. Op gegeven moment kwam me ter ore dat Martine van De Burgemeester ermee ging ophouden. Diezelfde middag ben ik bij haar langsgegaan met de vraag of ik haar spullen kon overnemen.”
Ondernemer maakt het ijs niet zelf
En niet alleen de spullen, ook het concept. Joof gaat niet zelf ijs draaien, maar koopt de Italiaanse lekkernij in. ,,Het is topijs, maar ik wil ook een oplossing bieden voor mensen met een gluten-of lactose-intolerantie. Dat deed De Burgemeester heel erg goed, er stond altijd een rij.”
Maar ja, waar begin je nou in vredesnaam een ijswinkel? Gewoon vanuit het huis waar hij al 22 jaar woont. Voordat Joof het verbouwde, deed het pand dienst als supermarkt. ,,Het is beeldbepalend, midden in het stadje. Als je het voorrecht hebt om in zo’n pand te wonen op zo’n plekje, vind ik dat er ook iets moet smoelen naar de straat. Het moet meedoen in de levendigheid van het stadje.”
Buren is een ontzettend leuk stadje, maar er moet wel wat gebeuren
Joof Tummers
Kleine ondernemers gaven er de brui aan
Levendigheid waar, in de optiek van Joof, de laatste tijd aan wordt getornd. Verschillende kleine ondernemers hebben er in de voorbije jaren al de brui aan gegeven. ,,Je ziet het voorzieningenniveau teruglopen. Een heel onfortuinlijke samenloop van omstandigheden waardoor uiteindelijk de bakker ermee stopt, daarna de slager, de kaarsenmaker, de gemeente bezig is vastgoed te verkopen en ga zo maar verder”, somt hij op.
En het zijn niet alleen de winkels die Buren steeds meer de rug toekeren. Het Museum Buren & Oranje moet het oude raadhuis uit en het Marechausseemuseum heeft ook al de deuren gesloten. ‘Het gaat niet goed in onze stad qua winkels en dat allemaal pal na het vertrek van het Marechausseemuseum', sprak voorzitter Martin Spit van burgerorganisatie Burgers voor Buren vorig jaar al zijn zorgen uit.
Lees ook: Deze ondernemer sluit haar bruidsmodezaak en begint een ijssalon
Uitbouwen met koekjes, koffie en broodje
Joof: ,,Buren is een ontzettend leuk stadje, maar er moet wel wat gebeuren.” Dus doet hij boter bij de vis. Afgelopen weekend startte de ondernemer met proefdraaien, komend weekend opent De Heerlijkheid dan eindelijk ‘voor het echt’ met tien smaken waaronder de klassiekers als stracciatella en vanille.
,,Daarbij hoop ik uit te bouwen met koekjes, koffie en een broodje.” Maar ook wil hij op termijn fruitsorbets gaan aanbieden. ,,Ik vind dat de streekidentiteit, de fruitregio van het land, veel te weinig tot uitdrukking komt.” Dus denkt hij, naast fruitsorbetijs, ook aan zaken als coupes met kersen, appels en peer uit eigen streek. ,,Heel erg leuk”, vindt hij zelf. ,,Dat ga ik van de zomer proberen.”
IJswinkel elk weekend open
De ijswinkel opent vooralsnog elk weekend de deuren van 13.00 tot 17.00 uur. En dan toch even vragen: wat is eigenlijk de favoriete smaak van de ijsschepper zelf? ,,Hazelnoot", klinkt het resoluut.
En ja, die smaak komt ook in de ijsbakken te liggen, lacht hij.