Nieuws Actueel

Just Eat grootste daler in rode AEX-index, Shell omhoog

De Europese aandelenbeurzen gingen maandag op de eerste handelsdag van het vierde kwartaal eensgezind omlaag. De zorgen over een economische recessie hingen weer boven de markt. In de Amsterdamse AEX-index was maaltijdbezorger Just Eat Takeaway de grootste daler na een adviesverlaging. Olie- en gasconcern Shell was juist koploper dankzij de flink hogere olieprijzen.

ANP 3 oktober 2022

ANP031022121 1

De AEX noteerde rond het middaguur een min van 0,9 procent op 634,82 punten. De MidKap ging 1,5 procent omlaag tot 844,99 punten. De hoofdgraadmeters in Parijs en Frankfurt leverden tot 1,1 procent in. De FTSE in Londen zakte 0,8 procent. De Britse regering ziet af van haar omstreden plan om het hoogste tarief van de inkomstenbelasting te schrappen na grote kritiek.

Just Eat Takeaway bungelde onderaan de AEX met een verlies van 6,7 procent. Analisten van de Amerikaanse bank JPMorgan Chase verlaagden het beleggingsadvies voor het moederbedrijf van Thuisbezorgd.nl naar verkopen. Ook platenlabel Universal Music Group (UMG) had het lastig met een min van 3,2 procent.

Shell

Shell klom 2,2 procent. De olieprijzen gingen omhoog door de verwachting dat oliealliantie OPEC+ hard gaat snijden in de productie om zo de prijzen te stutten. Mogelijk gaat de OPEC+ de productie met wel meer dan een miljoen vaten per dag verlagen. De prijs van een vat Amerikaanse olie steeg met 4,1 procent tot 82,74 dollar. Brentolie werd 4 procent duurder op 88,47 dollar per vat. In Londen werd het Britse oliebedrijf BP 2,3 procent hoger gezet en in Parijs kreeg het Franse TotalEnergies er 2,4 procent bij.

In de MidKap ging Air France-KLM hard onderuit met een koersdaling van ruim 7 procent na een adviesverlaging voor het luchtvaartconcern door de Britse bank HSBC. Kunstmestbedrijf OCI was de sterkste stijger bij de middelgrote fondsen op het Damrak met een plus van 2,5 procent.

Credit Suisse

Credit Suisse verloor nog eens ruim 7 procent naar een nieuw dieptepunt in Zürich, door zorgen bij beleggers over de financiële stabiliteit van de Zwitserse bank. In Frankfurt daalde automerk Porsche 0,5 procent, waarmee het aandeel lager staat dan de uitgifteprijs bij de beursgang van vorige week donderdag.

De euro was 0,9764 dollar waard, tegen 0,9792 dollar op vrijdag.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws