Nieuws Actueel

Just Eat Takeaway schiet omhoog op positief gestemd Damrak

De effectenbeurs op het Damrak is maandag met overwegend hogere koersen gesloten. De hoofdgraadmeter AEX sloot 1,4 procent hoger op 681,10 waarmee het herstel na de stevige opmars op vrijdag werd voortgezet. Beleggers schoven de zorgen over de hoge inflatie en een mogelijke recessie aan de kant en lijken erop te gokken dat de centrale banken terughoudend zullen zijn met verdere renteverhogingen om de economie niet al te veel af te remmen.

ANP 18 juli 2022

ANP180722200 1

Maaltijdbezorger Just Eat Takeaway viel op bij de hoofdfondsen met een koerssprong van 8,4 procent. Beleggers reageerden opgelucht dat de Britse branchegenoot Deliveroo (plus 6,9 procent) vasthoudt aan zijn winstverwachting voor heel het jaar. Ook Shell deed het goed, met een plus van 2,7 procent. Het olie- en gasconcern profiteerde van een herstel van de olieprijzen. ASMI won ruim 1 procent. De chipmachinefabrikant koopt het Italiaanse siliciumbedrijf LPE, dat zich met zijn productiewerk richt op de snelgroeiende industrie voor elektrische voertuigen.

De dalers in de AEX waren op de vingers van één hand te tellen en de verliezen waren klein. De defensieve aandelen Unilever en AkzoNobel verloren een half procent. Bierbrouwer Heineken zakte 0,4 procent.

Cijferseizoen

Op de aandelenmarkten werd verder uitgekeken naar het begin van het cijferseizoen, later deze week, en naar het rentebesluit van de Europese Centrale Bank (ECB) op donderdag. De ECB zal dan naar verwachting voor het eerst in ruim tien jaar de rente verhogen. Ook wordt de politieke crisis in Italië scherp in de gaten gehouden.

De MidKap sloot 1,8 procent hoger op 904,89 punten. De beurzen in Frankfurt, Londen en Parijs klommen tot 0,9 procent.

Bij de Midkappers was technologiegroep TKH een van de weinige dalers, met een min van 1,3 procent. Dat had waarschijnlijk te maken met een adviesverlaging voor het aandeel.

Stakende piloten

SAS maakte een koerssprong van 20,9 procent. De stakende piloten van de Scandinavische luchtvaartmaatschappij gaan maandag weer praten over hun looneisen. De piloten zijn al sinds 4 juli aan het staken en SAS heeft gezegd dat die actie het voortbestaan van de maatschappij bedreigt.

Een vat Amerikaanse olie kostte bij het slot van de handel 101,75 dollar, een stijging van 4,3 procent. Brent-olie werd 4,5 procent duurder op 105,75 dollar per vat. De euro was 1,0160 dollar waard, tegen 1,0094 dollar op vrijdag.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws