Nieuws Actueel

Juventus-eigenaar Exor koploper in licht hogere AEX

Het Italiaanse investeringsbedrijf Exor was vrijdag de sterkste stijger in de AEX-index op het Damrak, die een kleine winst liet zien. Exor, zelf eigendom van de Agnelli-familie, is onder meer eigenaar van Juventus. Die Italiaanse voetbalclub wist donderdagavond ternauwernood een nederlaag te voorkomen in de eerste halve finale van de Europa League tegen Sevilla. Juventus blijft daardoor in de race om een plek in de finale. Het aandeel Exor won dik 2 procent.

ANP 12 mei 2023

ANP120523127 1

De stemming op de Europese beursvloeren bleef verder voorzichtig door de aanhoudende onzekerheid of de Amerikaanse centrale bank daadwerkelijk de renteverhogingen gaat pauzeren. Ook de onrust over de financiële situatie bij de Amerikaanse regionale banken hield de markten in de greep. Tegelijkertijd groeien de zorgen over de impasse rond het Amerikaanse schuldenplafond. Zo waarschuwde het Internationaal Monetair Fonds (IMF) voor "zeer ernstige repercussies" voor de VS en de wereldeconomie als het land zijn schulden niet kan terugbetalen.

De AEX noteerde rond het middaguur 0,4 procent hoger op 754,41 punten. De MidKap won 0,5 procent tot 933,40 punten. De beurzen in Frankfurt en Parijs stegen tot 0,8 procent. Londen klom 0,4 procent, na een lichte groei van de Britse economie in het eerste kwartaal.

Philips

Naast Exor stonden staalfabrikant ArcelorMittal, ING en verzekeraar ASR in de kopgroep van de AEX, met plussen van meer dan 1 procent. Techinvesteerder Prosus sloot de rij met een min van 0,9 procent.

Philips daalde 0,3 procent. Het zorgtechnologiebedrijf heeft een schikking van 62 miljoen dollar getroffen met de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) wegens vermeende corruptie in China. In dat Aziatische land zou Philips medewerkers van ziekenhuizen op oneerlijke wijze hebben beïnvloed om zijn apparatuur te verkopen.

Pharming

Sif Holdings klom dik 2 procent. De funderingsspecialist zag de aangepaste bedrijfswinst afgelopen kwartaal stijgen en handhaafde de verwachtingen voor het hele jaar.

Pharming (plus 3,2 procent) toonde wat herstel. De biotechnoloog kelderde donderdag bijna 14 procent na tegenvallende resultaten. In Zürich won Richemont ruim 6 procent dankzij recordverkopen van het Zwitserse luxeconcern door een sterk herstel in China.

De euro was 1,0908 dollar waard, tegen 1,0910 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie werd 0,1 procent goedkoper op 70,80 dollar. Brentolie kostte 0,2 procent minder op 74,83 dollar per vat.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws