Nieuws Actueel

Kabinet verlengt regeling die ondernemers makkelijker laat lenen

Het kabinet verlengt de Borgstelling MKB-kredieten waarmee kleine en middelgrote ondernemers makkelijker een lening kunnen afsluiten. Bij de regeling staat het ministerie van Economische Zaken garant voor een deel van de lening. Dat verlaagt de drempel voor kredietverstrekkers, waaronder banken, om geld te lenen aan kleinere bedrijven.

ANP 17 april 2023

ANP170423157 1

"Niet iedere ondernemer heeft voldoende zekerheden die nodig zijn om een financiering bij een kredietverstrekker voor elkaar te krijgen", zegt minister Micky Adriaansens van Economische Zaken. Middelgrote en kleine bedrijven "hebben daardoor vaker moeite om een bedrijfsfinanciering te krijgen, terwijl die ontzettend belangrijk is om te investeren en door te groeien".

Uit een recente evaluatie blijkt dat de BMKB-regeling zo'n 3000 ondernemers per jaar helpt met het afsluiten van een lening, bijvoorbeeld om te investeren. De garantie helpt bedrijven met hun omzetgroei, winstgevendheid en op termijn met de financiële gezondheid, meldt het ministerie. Aanpassingen die zijn doorgevoerd naar aanleiding van de evaluatie, moeten de regeling beter inzetbaar maken voor kleine kredieten.

Een van de aanbevelingen was om het bedrag dat bij het afsluiten van de BMKB wordt betaald, te verlagen. Een onafhankelijke expert gaat zich daarover buigen, meldt Adriaansens.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws