Nieuws Actueel

Kamerleden zinnen op stappen tegen KLM vanwege schenden afspraken

Tweede Kamerleden zijn woest over de conclusies van een onafhankelijk toezichthouder dat vliegtuigmaatschappij KLM, tot dusver ongestraft, de voorwaarden voor staatssteun tijdens de coronacrisis heeft geschonden. Ze zinnen op vervolgstappen. Onder meer de PvdA, het CDA, D66 en de VVD willen weten welke mogelijkheden de overheid daarvoor nog heeft. Ook werd donderdag in het debat over de staatsdeelnemingen herhaaldelijk de vraag gesteld of de overheid KLM in de toekomst nog wel steun zou kunnen bieden als er weer een crisis uit zou breken.

ANP 1 juni 2023

ANP010623113 1

Het kabinet had eerder 'staatsagent' Jeroen Kremers aangesteld om mee te kijken bij KLM zolang het bedrijf overheidssteun genoot. Die steun is inmiddels weer terugbetaald. Maar Kremers concludeerde deze week in zijn vijfde en laatste rapport dat het gezag van de overheid schade heeft opgelopen doordat KLM de voorwaarden voor de steun schond. Kremers valt vooral over een winstdelingsregeling voor het personeel over 2022. Daarnaast vindt hij dat KLM nog te weinig heeft gedaan tegen belastingontduiking door vliegend personeel.

PvdA-Kamerlid Henk Nijboer reageerde fel. "KLM lijkt volledig losgevlogen van de werkelijkheid en daar moet een einde aan worden gemaakt." Hij wil van minister Sigrid Kaag van Financiën weten of ze bereid is juridische stappen tegen KLM te nemen. Daarbij benadrukte hij dat hij de handelwijze van het bestuur van KLM ook niet begrijpt met het oog op de toekomst. "Ik zie niet snel hoe bij een volgende pandemie of een volgende enorme onverwachte terugslag er in vredesnaam nog publieke steun kan worden gegeven aan dit bedrijf wat toch best cruciaal is voor de Nederlandse economie."

CDA'er Evert Jan Slootweg benadrukte dat het heel belangrijk is dat een bedrijf als KLM zich aan de afspraken houdt. Verder vroeg Alexander Hammelburg van D66 zich af wat voor signaal KLM eigenlijk heeft afgegeven richting de belastingbetaler en de maatschappij. Hij benadrukte dat KLM toch met belastinggeld door de coronacrisis is geloodst. Ook de grootste partij in de Kamer, de VVD, liet van zich horen. Kamerlid Eelco Heinen vroeg zich hardop af of Kaag bereid is om de landsadvocaat naar de kwestie te laten kijken.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws