Nieuws Actueel
Kans of afleiding? Vier vragen voor een goede zakelijke beslissing
Elke ondernemer beschikt over een gezonde portie opportunisme. Je ziet een kans, pakt die en maakt er een succes van. Maar wanneer is een kans een kans en niet slechts afleiding? Ondernemer en businesscoach Nico Oud legt in een gastblog uit hoe je daarover kunt beslissen.

Net zoals de meeste ondernemers beschik ik over een flinke portie opportunisme en als businesscoach krijg ik regelmatig kansen in de schoot geworpen. Voor dat soort momenten heb ik een spreuk: Sometimes opportunity is a distraction with a pretty face. Zeker als een kans niet in het verlengde ligt van je corebusiness moet je oppassen. Het is al moeilijk genoeg om één kans volledig te benutten, laat staan twee tegelijk.
Concentreer je volledig op de eerste kans
Als je een weggelopen kip moet vangen om haar terug te zetten in het hok, heb je al je wendbaarheid en snelheid nodig om haar te pakken. Drie kippen tegelijk vangen is onmogelijk; dat lukt alleen als je het een voor een doet.
Zo werkt het ook met kansen pakken. Concentreer je volledig op de eerste kans voor je verdergaat met de tweede. Zo’n tweede kans moet je pas pakken als je de eerste tot een succes hebt gemaakt.
Lees ook: Niet langer 'alleen' boer: het boerenbedrijf is steeds vaker ook camping of kinderopvang
Kansen om bedrijf relevant te houden
Betekent dit dat je alle kansen moet negeren? Absoluut niet! Kansen die in lijn liggen met je doelen moet je pakken. Dat is misschien wel je belangrijkste taak als ondernemer: kansen herkennen waarmee je je bedrijf voor de toekomst relevant kunt houden. Maar hoe zie je het verschil tussen een kans en een aantrekkelijke afleiding? Door jezelf de volgende vragen te stellen.
1. Is het in lijn met je doelen?
Als Max Verstappen ontdekt wordt door een voetbalscout en die hem een contract aanbiedt bij een profclub: zou hij dan tekenen? Natuurlijk niet! Zijn doel is om wereldkampioen Formule 1 te worden.
En als iemand Mark Zuckerberg vraagt aandeelhouder te worden in een succesvolle fitnessfranchise, dan laat hij die kans waarschijnlijk aan zich voorbijgaan. Heb je evenwel een socialmessagingplatform met tientallen miljoenen gebruikers, dan wil hij vast een bak koffie met je drinken.
Een kans is alleen een kans als die je helpt om sneller, beter of makkelijker je doelen te bereiken. Is dat niet het geval, dan is het afleiding. Dat hoeft niet altijd een probleem te zijn, zoals je zult zien in vraag 2.
2. Wat is de prijs van een kans?
Stel je bent eigenaar van een succesvol marketingbureau en wilt wat variatie aanbrengen in je zaken. Op een dag komt het aanbod op je pad om mede-eigenaar te worden van een snelgroeiende en winstgevende yogastudio. Deze kans is reëel, want het gaat om een goedlopend bedrijf en met jouw marketingexpertise kan de studio nog veel harder groeien. Dat is in lijn met jouw doelen.
Maar wat is de echte prijs van deze kans? Behalve de directe kosten zijn er ook indirecte kosten, die mogelijk een veel grotere impact hebben. Het geld en de tijd die je in de yogastudio investeert had je ook kunnen steken in je marketingbureau. Maak daarom een lijstje van de directe en indirecte kosten van een kans en bepaal wat dezelfde investering zou opleveren in je corebusiness.
3. Wat heb je nodig om een kans te verzilveren?
Terug naar het voorbeeld van Verstappen. Als hij op topniveau wil blijven racen en ook op topniveau wil gaan voetballen, loopt hij vast op iets wat zelfs hij niet kan kopen: tijd. Hij moet zijn tijd en aandacht gaan verdelen, waardoor hij nooit zijn volledige potentieel kan bereiken in beide sporten.
Hetzelfde geldt voor een ondernemer. Als jij je aandacht verdeelt over twee bedrijven, laat je geen van beide optimaal functioneren. Zelfs al besteed je maar 10 procent van je tijd aan een tweede bedrijf, dan nog gaat dat ten koste van je corebusiness.
Vraag je dus af wat je nodig hebt om een kans te benutten: hoeveel tijd, hoeveel geld, hoeveel energie. Natuurlijk bestaan er ook multi-ondernemers zo als Marcel Boekhoorn, maar hij doet het niet in z’n eentje. En ook hij zal zich bij elke investering die vraag stellen.
4. Is het een kans of een afleiding?
En nu komt het moeilijkste: als het werkelijk een mooie kans is, moet je besluiten of je die grijpt of aan je voorbij laat gaan. Gaat het je helpen om sneller, beter of makkelijker je doelen te bereiken of kun je beter al je tijd, aandacht en energie investeren in je corebusiness?
Een kans voelt als een cadeautje, of misschien is het iets wat je hebt afgedwongen. Lastig. Maar als je jezelf deze vier cruciale vragen stelt en ze eerlijk beantwoordt, zal dat je helpen om een weloverwogen beslissing te nemen.
Nico Oud is strategisch business coach en helpt ondernemers als een compagnon zonder aandelen. Op zijn blog nico.nl deelt hij zijn kennis op het gebied van ondernemerschap, strategie en marketing.
Een tweede kans moet je pas pakken als je de eerste tot een succes hebt gemaakt