Nieuws Actueel

Kantorenleegstand blijft fors in Amersfoort

Hoewel verschillende panden in de gemeente worden omgevormd tot wooneenheden, staan in Amersfoort nog altijd meer kantoorgebouwen leeg dan elders in Nederland. Vorige maand schommelde het aantal rond de 22 procent: 7 procent meer dan het landelijk gemiddelde. Dit meldt AD.

Artwin Kreekel | Foto: Ruben Schipper 8 februari 2017

Agis

Dat bleek vanavond op het stadhuis, waar werd gesproken over de oorzaken en oplossingen van de almaar aanhoudende kantorenleegstand. Enkele bedrijven vertrokken de afgelopen jaren in rap tempo uit hun panden, waarvan De Amersfoortse Verzekeringen, Agis en Akzo de grootste gaten achterlieten.

,,We hebben een opgave te gaan", aldus wethouder Hans Buijtelaar (VVD). Met het vertrek van Yvonne Kemmerling (D66) deze week, is de financiële man van het college plots ook politiek verantwoordelijk voor dit 'hoofdpijndossier'.

Bereikbaarheid

,,De leegstand komt mede doordat onze werkgebieden vrij eenzijdig zijn ingericht", aldus Buijtelaar. ,,Scheiden van wonen en werken was lange tijd de trend. En als je kijkt naar de bereikbaarheid: onze bedrijventerrein liggen aan de snelweg, maar zijn niet altijd goed bereikbaar met het openbaar vervoer. Dat wordt door bedrijven wel belangrijk gevonden."

Transformeren

De gemeente kijkt volgens de wethouder niet lijdzaam toe. ,,Onder meer door het transformeren van ongevulde panden tot woningen, zal de leegstand de komende tijd afnemen." Vorige maand werd bekend dat het pand van De Amersfoortse Verzekeringen (dik 20.000 vierkante meter groot) naar alle waarschijnlijkheid wordt omgevormd tot 243 appartementen.

Jeroen Koevermans, directeur van de Amersfoortse vastgoedmanager MVGM, gaf de raadsleden mee wel uit te kijken dat er voor geïnteresseerde bedrijven straks voldoende keuze blijft op de kantorenmarkt. ,,Je moet je afvragen of de balans tussen wonen en werken niet zoekraakt. Gaan we door met ombouwen, dan is Amersfoort snel door haar voorraad heen."