Actueel

Regeldruk verminderen? ONL wil juist deze wet veranderen: ‘te specifiek en foutgevoelig’

De complexiteit van regels zorgt voor een verlies van arbeidsproductiviteit van 3,2 procent. Beeld: Shutterstock Shutterstock. De complexiteit van regels zorgt voor een verlies van arbeidsproductiviteit van 3,2 procent.
Shutterstock. De complexiteit van regels zorgt voor een verlies van arbeidsproductiviteit van 3,2 procent.
Leestijd 2 minuten
Lees verder onder de advertentie

Een zesje, dat is het cijfer dat het kleinbedrijf aan de Nederlandse regering geeft. Zo blijkt uit de KB Index, een onderzoek van Qredits, ONL en de Hogeschool van Utrecht wordt jaarlijks onder meer dan 1100 ondernemers in het kleinbedrijf gehouden. Met name de eisen rondom de ziektewet, verankerd in de Wet verbetering Poortwachter, is een van de grootste struikelblokken. ,, Kleine ondernemers gaan gebukt onder de veel te strenge Wet verbetering Poortwachter”, wijst ONL-voorman Erik Ziengs. ,,Dit proces is voor kleine ondernemers te complex en foutgevoelig. Bovendien is twee jaar lang doorbetaling bij ziekte van een werknemer te lang: halveer deze periode.”

Lees ook: KB Index: ‘Horeca en (detail)handel staat water tot aan de lippen’

Daarnaast hebben kleine ondernemers moeite met het aanvragen van subsidies en financiering voor het verduurzamen van de bedrijfsvoering. Deze complexiteit van regels zorgt voor een verlies van arbeidsproductiviteit van 3,2 procent bij de ondernemers zelf.

Lees verder onder de advertentie

De complexiteit van regels zorgt voor een verlies van arbeidsproductiviteit van 3,2 procent bij de ondernemers zelf

Per sector zijn er verschillen. De horeca heeft het meeste last van de complexiteit van overheidscontroles, ARBO en milieuzones. In de culturele sector wordt er geworsteld met subsidieaanvragen, verzekeringen en licenties en auteursrechten. De zakelijke dienstverleners hebben echter de minste moeite om te voldoen aan administratieve handelingen, zoals boekhouding, kilometeradministratie en belastingaangiftes. Ziengs: ,,En dan hebben we het nog niets eens over de invoering van zero-emissiezones in tientallen steden per 1 januari 2025. Ondernemers moeten vanaf dat moment uitstootvrij rijden zijn om stadscentra in te mogen. De investering in elektrisch vervoer is gigantisch en bovendien is de huidige laadinfrastructuur onvoldoende en onzeker door een te vol stroomnet in veel delen van Nederland.”

Aanbevelingen voor kleine ondernemers

Er zijn een aantal aanbevelingen op basis van de KB Index. ,, De KB Index toont nu voor de derde keer op rij aan dat de subsidieregelingen voor ondernemers te complex en niet passend zijn. Stimuleer als overheid eenvoudige en toegankelijke oplossingen, zoals de MKB Duurzaamheidslening die vanaf oktober beschikbaar wordt gesteld”, aldus Ziengs.

Halveer de duur van het eigen risico - nu twee jaar - en zorg voor een collectieve dekking

Ook adviseert ONL om betere toegang te creëren tot advies voor verduurzaming of aanvragen van leningen en subsidies. ,, Zorg voor transparantie door toegankelijke platforms, die ook leiden naar gericht advies en specialisten. Uit tal van eerdere onderzoeken blijkt dat financieel, bedrijfskundig of milieuspecialisten nodig zijn, omdat ondernemers de specifieke kennis ontberen of de regelingen niet kennen.” En tot slot geven ondernemers aan dat ze veel moeite hebben met de huidige ziektewet. ,,De vereisten vanuit de Wet Poortwachter zijn complex en foutgevoelig voor kleine ondernemers. Halveer de duur van het eigen risico - nu twee jaar - en zorg voor een collectieve dekking.”

Lees verder onder de advertentie

Lees ook: Meer dan miljoen ondernemers niet verzekerd bij ziekte en arbeidsongeschiktheid