Nieuws Actueel

Twijfels over succes nieuwe dartskast

Binnen de dartswereld wordt vol interesse gekeken naar wat de introductie van de dartskast met automatische telling gaat betekenen voor de sport. De kast is bedacht door Rosmaler Frank van Creij en zijn compagnon Jan van Winden uit Beesd. Een groot Taiwanees bedrijf heeft het wereldwijde octrooi in handen, zo schrijft het AD.

Max van der Put 11 januari 2017

Van gerwen 1065

Eerst zien, dan geloven. Zo is het nog even voor oud-topdarter en analist Roland Scholten. ,,Ik weet nog dat er in de jaren 80 ook zoiets was. Met carbonachtig papier op het bord, waar je zwarte vingers van kreeg. De techniek schrijdt voort en dan kun je er op wachten dat er een keer een moderne versie van komt. Dat is nu dus het geval. Om op te trainen lijkt het me ideaal. Je kunt alle statistieken bekijken. Gooi je vaker iets te veel naar links of naar rechts? Maar of het een commercieel succes wordt? Eerst maar eens zien of Nederlanders bereid zijn om geld te gaan betalen als ze een potje willen darten in de kroeg."

Daarmee staat of valt het plan van Rosmalenaar Frank van Creij, die samen met compagnon Jan van Winden uit Beesd en een groot Taiwanees bedrijf het wereldwijde octrooi op de nieuwe dartskast heeft. Zo'n 40 cent per potje denkt Van Creij dat mensen ervoor over hebben. ,,Ze hoeven zelf niet meer te tellen en die kast biedt een heleboel verschillende dartsspelletjes aan. Het wordt veel leuker."

Prijzenpot

Vincent van der Voort, subtopper in het mondiale darts, vindt dat het rekenen nou net de charme is van de sport. ,,Jammer als dat zou wegvallen. Ik ben ook op scholen geweest waar ze darts gebruiken om kinderen te leren rekenen."

Het plan van Van Creij en co om per dartskast 25 dollar per maand in een prijzenpot te stoppen en die uit te keren bij toernooien, spreekt Van der Voort natuurlijk aan. ,,Dat kunnen aantrekkelijke bedragen worden als het gaat lopen met die dartskasten. Maar ik gooi nu bij de PDC en ik denk niet dat zij zo'n nieuwe bond zomaar sterk laten worden."

Octrooi

RTL7-dartscommentator Jacques Nieuwlaat merkt op dat in het contract van alle PDC-darters staat opgenomen dat zij niet aan toernooien van andere bonden mogen meedoen die op tv worden uitgezonden. Van Creij zegt al in gesprek te zijn met uitzendgerechtigden in Engeland, Duitsland en Nederland. Nieuwlaat zou zijn geld niet meteen in aandelen van het dartskastenbedrijf stoppen als dat mogelijk was.

,,Is het concept niet makkelijk te kopiëren? Ze hebben wereldwijd octrooi, maar houdt dat stand? Dat is een bedreiging. Maar er is best aanleiding om te denken dat het wel gaat lukken. Je kunt op zo'n kast ook live tegen iemand darten in een andere kroeg, in een ander land. Daar zit een cameraatje voor aan de buitenkant van die kast." Nieuwlaat voorziet dat het uitrollen van het nieuwe plan heel wat voeten in de aarde heeft. ,,Elke kast moet bij de installatie gekalibreerd worden. Daar heb je een monteur voor nodig en die kost geld. De kastdichtheid in een gebied moet behoorlijk groot zijn om dat rendabel te maken, lijkt me."

Betalen

Nederland is volgens Nieuwlaat een lastige markt. ,,We zijn hier niet gewend om te betalen. En Frank van Creij komt uit Brabant. Daar is de prijs per vierkante meter in een kroeg lager dan in de Randstad. Zullen de kroegbazen hun dure ruimte ter beschikking willen stellen van dit concept? In Duitsland en landen aan de Middellandse zee zijn dartskasten wel gemeengoed. Softtips dan. Maar daar heb je een betere voedingsbodem dan in Nederland of Engeland."

Gerelateerde artikelen:

Michael van Gerwen is fulltime dartmiljonair

Banketbakker maakt 'masterpiece' voor dartkampioen