Nieuws Actueel

Kermis-exploitanten moeten risico's spreiden

De kleine kermis staat onder druk. Door veel extra kosten, meer concurrentie van andere evenementen en een grotere afhankelijkheid van het weer hebben kermisexploitanten het moeilijker dan eerst. Dat stelt voorzitter Atze Lubach van kermisbond Bovak in De Gelderlander.

Roeland Segeren 12 september 2016

Kermis Nijmegen

Vooral in kleine dorpen kan de kermis hierdoor in gevaar komen. Zoals in Gassel en Middelaar, waar de afgelopen twee jaar de handdoek in de ring is gegooid. Er waren geen kermisexploitanten meer te vinden die daar wilden staan. "In sommige plaatsen kost het geld in plaats van dat het iets oplevert", zegt Lubach. "Kermisexploitanten blijven ondernemers."

Aansluiting

Hoe groter de plaats, hoe meer aanloop. Zo heeft de najaarskermis in Nijmegen dit probleem niet. Maar ook dorpen waar de kermis onderdeel is van een groter evenement, blijven voor exploitanten interessant. "Je moet aansluiting hebben met een jaarmarkt, schuttersfeest of braderie." Nederland telt ongeveer 1.000 ondernemers met een schiettent, oliebollenkraam, cakewalk of andere kermiswagen. Dat waren er vroeger wel 1.200. Maar dan praat je wel over de jaren 90, stelt Lubach. "Het is niet in een paar jaar enorm achteruit gegaan. Er valt nog wel een boterham mee te verdienen."

Risico spreiden

Maar het meest populair zijn de grote kermissen, zoals de najaarskermis in Nijmegen. "Die duren langer; dan kunnen exploitanten risico spreiden over twee weekenden. Als er dan eentje verregent, compenseert dat een beetje." Want het weer heeft meer invloed dan eerst, stelt Lubach. "Vroeger ging men gewoon, afwachten of er een buitje valt. Nu kijk ik al op buienradar voordat ik de hond uitlaat."

Gerelateerde artikelen:Jonge exploitanten op Almelose kermisDe ondernemers achter de Tilburgse Kermis