Nieuws Actueel

Kerstbomenkwekers zien topdrukte, net als vorig weekend

"Dit weekend was echt een gekkenhuis", zegt voorzitter Gerard Krol van de Vereniging voor Nederlandse Kerstbomenkwekers (VNK). Zijn leden leveren kerstbomen aan bijvoorbeeld tuincentra en bouwmarkten, maar ook aan de tussenhandel, die op zijn beurt weer aan kleinere kerstboomverkopers levert.

ANP 10 december 2022

ANP101222106 1

Hoewel het weekend na Sinterklaas traditiegetrouw heel druk is, vindt er ook een verschuiving plaats. ,,Ook vorig weekend was er al topdrukte", weet Krol, die vermoedt dat veel mensen na het vieren van Sinterklaas direct in de kerststand overgaan. ,,Ik denk dat we dat volgend jaar weer zien, als sinterklaasavond op een dinsdag valt.

Topdrukte kerstbomenverkoop

De kerstbomenverkoop begon op de meeste plekken in het weekend van 26 november, maar dat spreekt nog altijd maar een kleine groep aan. ,,Dat is misschien maar goed ook, want hoe later mensen de kerstboom kopen, hoe groter de kans is dat die mooi blijft tot na de Kerst."

Lees ook: Kerstboombranche optimistisch over verkoop ondanks inflatie en WK voetbal

Kerstbomen: tussen de 2,2 en 2,5 miljoen

Eerder gaf de VNK al aan te verwachten tussen de 2,2 miljoen en 2,5 miljoen kerstbomen te verkopen. Dat is vergelijkbaar met vorig jaar, toen mensen vanwege een coronalockdown op zoek waren naar wat meer sfeer in huis. Alles wijst erop dat die verwachting uitkomt, zegt Krol, ondanks de hoge inflatie.

De VNK telt ruim dertig leden. Dat zijn de grotere Nederlandse kerstbomenkwekers. Voor deze ondernemers zijn kerstbomen wel vaak een bijverdienste.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws