Nieuws Actueel

Keten Wintertuin opent forse vestiging in Bergen op Zoom

Het grootste restaurant van de streek biedt ruimte aan zo’n 440 gasten, zo schrijft BN De Stem.

Henk van Ingen | Foto: Tonny Presser/ Pix4profs 25 november 2016

Vreetschuur 1065

Het is woensdagmorgen nog een georganiseerde bende in de enorme ruimte die restaurant Watertuin in De Zeeland in Bergen op Zoom inneemt. Werklieden lopen af en aan, trekken kabels, liggen al sleutelend op de grond die bezaaid is met verpakkingsmateriaal. "Ja, je zou het niet zeggen. Maar vrijdagmorgen (vandaag, red.) om negen uur gaan we echt open", lacht bedrijfsleider Pavel van Amerongen.

Watertuin heeft een all you caneat- formule. 365 dagen per jaar kun je hier voor een vast bedrag per persoon tussen 09.00 en 22.00 (op vrijdag en zaterdag tot 23.00 uur) ontbijten, lunchen en dineren. Inclusief non- en, tijdens lunch en diner, licht-alcoholische dranken. Er is plek voor 440 gasten, die worden bediend door pakweg 50 man personeel. Daarmee is Watertuin het grootste restaurant in Bergen op Zoom en de wijde omgeving.

Koikarpers

Wie denk dat dit de zoveelste ordinaire vreetschuur is, komt bedrogen uit. De inrichting in de statige ruimte met het hoge metalen balkenplafond is om door een ringetje te halen. Prachtig houten stoelen en tafels, stijlvolle buffetkasten, sfeervolle verlichting, knusse hoekjes die worden gecreëerd met enorme vazen met planten en een waterpartij waar koikarpers rondzwemmen.

"Wij zijn geen vreetschuur. Mensen komen hier niet alleen voor een etentje, maar voor een uitje. Door veel aandacht te besteden aan de inrichting, brengt dat automatisch sfeer. Alsof je in een tuin eet waar het nooit regent. Dat gevoel willen we overbrengen", zegt opstartmanager en directielid Xu Dong Sun van Watertuin.

Chocoladefontein

Wie in het nieuwe restaurant een hapje komt eten, kan werkelijk alles verwachten. "Van kreeft tot T-bonesteak en van sushi tot wokgerechten. Uiteraard ontbreken salades, fruit en groente niet", aldus Van Amerongen. "We hebben zelfs poffertjes en een chocoladefontein. Ook onze ontbijten en lunches zijn compleet. Wat je maar in je hoofd hebt, je krijgt het", valt Sun hem bij.

Aan kinderen is ook gedacht, getuige de speeltuin die in het restaurant te vinden is. Volgens Sun geen overbodige luxe. "Kinderen hebben moeite lang stil te zitten aan tafel, worden meestal na een kwartiertje onrustig. Ze hebben behoefte aan een plek waar ze dan kunnen spelen. Ook kijken ze graag naar de koikarpers. We horen van onze gasten op andere locaties vaak dat hun kinderen naar 'het restaurant met de vissen' willen. En ja, als de kinderen het naar hun zin hebben, dan hebben de ouders dat ook."

De komende weken gebruikt Watertuin om op te starten en warm te draaien. Reden voor de directie om gedurende deze periode 20 procent korting te geven op de prijzen. "Op 27 januari houden we de officiële opening. Dat zal op grootse wijze gebeuren", belooft Van Amerongen.

'Dit gaat zeker voor kannibalisme zorgen'

Is er plaats voor 440 extra restaurantstoelen in Bergen op Zoom? Restauranthouders in die stad reageren vol verbazing op de komst van Watertuin.

De specialiteitenrestaurants in het hogere segment vrezen niet echt voor concurrentie van een restaurant van dat type. Maar, tekent Frans Hazen van restaurant Hemingway aan: "In tijden van crisis is iedere gast er één. Ik denk zeker dat dit kannibalisme gaat opleveren.'' Als het aan hem lag, was de toestemming voor Watertuin er nooit gekomen. "De mensen die hiervoor een vergunning hebben afgegeven, denken kennelijk dat ze een metropool besturen. Watertuin ligt ook nog eens aan de rand van de stad. Dit voegt aan de verlevendiging van het centrum werkelijk niets toe."

Desiree van Kleef van visrestaurant Bergsdiep in De Blokstallen reageert sceptisch als ze hoort hoeveel plaatsen De Watertuin heeft. "440? Niet normaal, zo veel. Dan wens ik ze veel succes! Ik verwacht geen concurrentie, Bergsdiep heeft een eigen, uniek concept."

Corine van der Avert van restaurant Saus op de Bergse Plaat denkt er hetzelfde over. "Bij ons kom je voor een bepaalde sfeer. Wij hebben een heel ander publiek."