Nieuws Actueel

Kiepenpap is niet alleen voor ouderen

Verslaggever Rachel van Kommer van de Amersfoortse Courant helpt mee in de keuken van twee Barneveldse vriendinnen die geroemd worden om hun Kiepenpap.

Rachel van Kommer | Foto: Saskia Berdenis van Berlekom 5 januari 2017

Kiepenpap

Tijdens de 70ste verjaardag van oma had ik de eer om samen met mijn ouders en ooms mee te lopen in de bediening. Terwijl de countrymuziek afgewisseld werd met Drs. P en Elvis Presley zat de vijf inmiddels in de klok en werd ik steeds door oud-tantes, ooms, neven en nichten van mijn oma en mijn oma zelf aan mijn jas getrokken. ,,Meidje, heb je misschien een glaasje advocaat met slagroom voor mij?'' Er gingen die avond tien flessen van de zoete alcoholpap doorheen. Het was als de Smirnoff tijdens een feestje voor 16-jarigen.

Ei

Het Veluwse dorp Barneveld staat bekend als het kippendorp. Er staat een gouden ei, ze hebben een pluimveemuseum en is er zelfs een kip naar het dorp vernoemd: de Barnevelder. Nog steeds bepaalt de prijs voor een ei op de wekelijks Barneveldse eiermarkt de landelijke eiprijs. En laat ei nou net het belangrijkste ingrediënt van advocaat zijn.

Weeshuis

Op het aanrecht van de woning van de Barneveldse Marjolijn van Manen (53) staan honderden witte eieren klaar om getikt te worden. Marjolijns beste vriendin Hetty Hazeleger (51) draait met de auto de oprit op. Het is woensdag en de dames moeten weer aan de slag. Acht jaar geleden ontstond bij Marjolijn het idee om Kiepenpap (de naam voor hun versie van advocaat) te maken voor haar schoonzus Alide die in Malawi woont en daar een weeshuis runt. Met de opbrengst van hun Kiepenpap zorgen ze voor haar levensonderhoud.

Acht liter

De vriendinnen koken door de grote vraag inmiddels een keer in de twee weken een grote partij. Vandaag staat er acht liter advocaat op het menu, 150 potjes Kiepenpap. In het dorp is het duo al bekend. ,,Soms spreken mensen ons aan en zeggen: jij bent toch van de Kiepenpap?"

(Tekst gaat verder na foto)

Eigen draai

De taken zijn verdeeld, de twee vrouwen zijn goed op elkaar ingespeeld. Hetty buigt zich over de advocaat in de keuken en Marjolijn gaat aan de eettafel zitten met de tientallen te vullen Hak groente-potjes. Marjolijn: ,,Advocaat maken is niet ingewikkeld. Eieren - die halen we altijd bij hetzelfde boertje - suiker en brandewijn. De brandewijn is ons geheim en wij denken dat dit onze Kiepenpap onderscheidt. We hebben er een eigen draai aan gegeven. Daar willen we ook niet te veel over verklappen. Alle ingrediënten doen we bij elkaar in een pan en die roeren we au bain-marie tot de juiste dikte en temperatuur. Het lastige zit hem erin dat je op tijd moet stoppen, anders gaat het schiften."

Windeieren

De verkoop ging van 35 potjes in twee maanden, naar 40 potjes per week. De Kiepenpap heeft hen dus geen windeieren gelegd.

Op brood

Terwijl we koken kan ik het niet laten om af en toe mijn vingers af te likken. Als het koken erop zit en de potjes zijn gevuld. krijg ik in een antiek schaaltje een goede schep met slagroom. Het is roomzacht, luchtig, fris, de alcohol is wel overheersend maar niet vervelend. Hetty: ,,Je kunt het ook met ijs eten, of er taart van maken. Sommigen eten zelfs advocaat op brood."

Bij het volgende feestje van mijn oma schuif ik aan, met een schaaltje Kiepenpap. Want advocaat is heus niet alleen voor oude mensen.

Recept Kiepenpap

Voor 15 glaasjes

Het recept is iets aangepast, omdat in het recept van Marjolijn en Hetty een geheim ingrediënt zit die zij liever niet willen delen. De Kiepenpap is voor 3,50 euro te koop bij Choco & Zo.

Ingrediënten:12 eieren 250 gram suiker 1 zakje vanillesuiker 330 mililiter brandewijn

Bereiding:Klop in een ruime kom de eieren met de suiker en vanillesuiker met de mixer glad. Klop de brandewijn erdoor. Hang de kom in een pan met bijna kokend water. Hang eventueel een kookthermometer in de kom. Zet de mixer in het eimengsel en verhit het al kloppend met de mixer op de laagste stand tot het mengsel dik is en de thermometer 85 °C aangeeft. Nooit laten koken, dan gaat de advocaat schiften. Haal de kom uit het water als de advocaat dik genoeg is. Blijf nu met de mixer op de laagste stand nog ca. 5 min. kloppen. Laat de advocaat nog verder afkoelen en bewaar hem tot gebruik in de koelkast.