Nieuws Actueel

Kijken in de toekomst is drones in de lucht zien

Olaf van Miltenburg 12 januari 2016

Dronestweakers1065

Drones zijn regelmatig in het nieuws en niet altijd positief. Toch kunnen we ons maar beter voorbereiden op een toekomst waarin ze gemeengoed zijn, zo bleek op de CES, de grote elektronicabeurs, schrijft het AD.

Daar in Las Vegas was vrijwel een gehele hal gevuld met fabrikanten van drones, die de kleine bestuurbare luchtvaartuigen toonden in demoruimtes met netten, om omstanders te beschermen. De ontwikkeling van drones gaat razendsnel, zo blijkt.

Zo brengt het bedrijf Yuneec een zeer wendbare drone uit die obstakels zoals bomen kan herkennen en die uit zichzelf ontwijkt. De drone kan je filmen terwijl je aan het mountainbiken bent, zonder dat je bang hoeft te zijn dat de drone crasht.

De vriendelijk uitziende 'Lily' volgt je dankzij een polsbandje. Je kunt instellen dat-ie al filmend om je heen cirkelt. Ook waren op de beurs minidrones te zien, die opstijgen vanaf je hand en kleine vliegtuigjes die je de lucht in gooit en dan met 80 km/u een vooraf bepaald traject afleggen. Er was zelfs een drone waar je in kunt zitten en die je als een persoonlijke taxi naar bestemmingen moet brengen.

De traditionele vliegtuigindustrie was opvallend genoeg aanwezig met anti-dronetechnologie. Airbus toonde een systeem om het signaal van drones te blokkeren, terwijl Boeing ze zelfs met lasers uit de lucht kan schieten.

Consumenten gaan drones gebruiken voor opnames, beveiliging, bezorging en nog veel meer. De grote vraag is of de regelgeving de ontwikkeling kan bijhouden. Een luchtruim gevuld met drones die door leken worden bestuurd is een spannend toekomstbeeld, maar het brengt grote risico's met zich mee.