Nieuws Actueel

Kim Kötter, van Miss Universe tot succesvolle zakenvrouw

Hoe nuchter ze ook in het leven staat: Kim Kötter, tv-presentatrice en mede-eigenaresse van de Miss Nederland- en Miss-Duitsland-organisatie, is de Twentse zakenvrouw met de meeste bekendheid en allure. Het was nota bene Donald Trump, de huidige president van Amerika, die de ondernemersgeest bij haar aanwakkerde.

Eddy van der Ley 14 december 2017

Kim Kotter Twentse Zakenvrouw Donald Trump

Dat schuchtere, onzekere meisjes kunnen uitgroeien tot sprankelende, succesvolle zakenvrouwen, daarvan is Kim Kötter het levende bewijs. Voordat de geboren Losserse op 19-jarige leeftijd werd gekroond tot Miss Nederland, was ze echter de schuchterheid zelve. “Ik durfde nog geen spreekbeurt voor de klas te houden, had last van faalangst en kreeg zelfs hulp van een maatschappelijk werker.”

Miljoenenpubliek

Op de Miss Universe-verkiezing in 2002, in Puerto Rico, beleefde ze haar vuurdoop. “Ik was één van de 82 deelneemsters, sprak nauwelijks Engels, maar omdat ik inmiddels beter in mijn vel zat en assertiever was geworden, kreeg ik op het podium plotseling de microfoon in mijn handen geduwd. Daar stond ik dan, Kim Kötter uit Losser, voor een grote menigte en een miljoenenpubliek van tv-kijkers.”

Lees ook: Zo sleept dj Tiësto zijn miljoenen binnen

Donald Trump

Het bleek een louterende en leerzame ervaring. Donald Trump, eigenaar van de mondiale Miss Universe-verkiezing, zag zelfs een onderneemster in haar. “Los van het feit dat hij me allerlei functies aanbood in Amerika, was Donald het die me stimuleerde de licentie van de Miss Duitsland-verkiezing over te nemen. Toen heb ik als voorwaarde gesteld dat ik Nederland er ook bij wilde doen. Dat mocht, haha. Trump denkt in het groot, dat moge inmiddels duidelijk zijn. Hoe dan ook, ik nam zijn advies ter harte en verwierf inderdaad de rechten van beide verkiezingen, samen met mijn toenmalige vriend Eddy van Heel.”

Echte regelnicht

Er bleek daadwerkelijk een onderneemster in haar te schuilen. Kim stortte zich met volle overgave op haar leven als zelfstandige (“ik ben een echte regelnicht en haal veel energie uit het begeleiden van de Miss-deelneemsters”), maar schroomde niet andere klussen aan te pakken, zoals tv-werk. “Ik houd van afwisseling en kon eigenlijk nooit nee zeggen, zeker niet als ik ergens een uitdaging in zag. Dat was ook mijn valkuil: ik deed ook veel niet-commerciële dingen.”

Moederschap

Door het moederschap - met zanger Jaap Reesema kreeg Kim in 2016 zoontje Muck en verwacht ze eind maart een tweede kindje - gaat die vlieger altijd niet meer op. “We dragen samen zorg voor de opvoeding en moet dus kritischer kijken naar de werkzaamheden die we aannemen. Ik bedoel, het moet allemaal wel passen in het opvoedschema. Het is dus focussen geblazen.”

Onbetaalbaar

Onlangs tekende ze een contract bij SBS Shownieuws, als co-host. “Tijdens de contractonderhandelingen gaf ik aan zwanger te zijn. Bewust, want dat zou betekenen dat ik ook een korte periode niet actief zou kunnen zijn. Toen ik op mijn telefoon zag dat de hoofdredacteur van Shownieuws me ook namens John de Mol sr. belde, dacht ik dat hij me ging afzeggen. Het tegendeel bleek waar: hij feliciteerde me juist. Of ik zo snel mogelijk kon beginnen. Eerlijkheid duurt het langst, blijkt maar weer. En ik geniet van mijn leven als zelfstandig onderneemster. Ik doe zoveel verschillende werkzaamheden, ik leer zoveel, dat is onbetaalbaar."

Ik doe zoveel verschillende dingen, ik leer zoveel, dat is onbetaalbaar

Kim Kötter