Nieuws Actueel
Kinderen ingezet in de jacht op melkpoeder

Chinese opkopers van melkpoeder zetten nu ook kinderen in om aan zoveel mogelijk babyvoeding te komen. Zo omzeilen ze de regels van winkelketens, die nog maar één pak per klant verkopen om aan de almaar groeiende vraag te voldoen, schrijft het AD.
Deze krant nam op diverse plekken in Rotterdam en Den Haag waar dat opkopers kinderen meenemen en die extra pakken laten kopen. Het gaat om kinderen van naar schatting tussen de 6 en 12 jaar oud. De opkopers wilden geen commentaar geven. Filiaalmanagers en beveiligers, die niet met de pers mogen praten, vertellen off the record dat ze dagelijks zien hoe kinderen pakken melkpoeder kopen, in opdracht van oudere personen. Dat gebeurt ook onder schooltijd.
Albert Heijn en Jumbo zeggen in een reactie nog niet te zien dat kinderen op grote schaal worden ingezet. Ook voor Detailhandel Nederland zijn de waarnemingen nieuws. ,,Maar het verbaast me niet,'' zegt secretaris Bert van Steeg. ,,De vraag naar melkpoeder blijft maar toenemen en er is veel geld mee te verdienen, waardoor mensen steeds creatiever worden in hun zoektocht naar pakken.'' Zo weten opkopers inmiddels precies op welke tijdstippen winkelfilialen nieuwe ladingen babyvoeding in huis krijgen. Op die tijdstippen vormen zich lange rijen kopers voor de winkels.
Van Steeg: ,,Winkeliers zetten extra beveiliging in om agressie in de winkels te voorkomen, en de meeste ketens verkopen nog maar één pak per persoon. We willen niet dat Nederlandse ouders zonder babyvoeding komen door deze trend. Maar de schaarste kunnen we niet oplossen. Tegen het inzetten van kinderen kunnen we niks doen, het is voor kinderen niet verboden om babyvoeding te kopen.''
Dat zegt ook Albert Heijn. ,,Uiteraard zijn wij hier geen voorstander van, maar voor een winkel is het lastig om te gaan differentiëren,'' zegt woordvoerder Anoesjka Aspeslagh. ,,Onze winkels houden zich aan de regel dat er maximaal één pak melkpoeder per klant mag worden verkocht. We kunnen niet veel meer doen dan dat.''
De vraag naar Nederlandse babyvoeding stijgt al een aantal jaren explosief, sinds in China zes baby's stierven door vergiftigde melkpoeder. Veel Chinese ouders vertrouwen de babyvoeding uit eigen land niet, en zijn bereid grote bedragen te betalen voor veilige voeding uit met name Nederland. Pakken die in Nederland 14 euro kosten, leveren in China het drievoudige op.
De stijging van de vraag uit China zet zich onverminderd voort, stellen fabrikanten. ,,In 2015 is de totale verkoop van flesvoeding opnieuw met 15 tot 20 procent gestegen,'' zegt Jasper Aansorgh, sales manager van fabrikant Hero. ,,We produceren zoveel mogelijk om te voorkomen dat Nederlandse ouders zonder voeding komen te zitten. Tot nu toe lukt dat, maar de kritische grens is voortdurend in zicht.''
Uit eerder onderzoek van deze krant bleek dat grote handelaren en criminelen zich inmiddels op de handel hebben gestort. Via tussenpersonen sturen ze overal in Nederland opkopers naar winkelfilialen, om zo veel mogelijk pakken op te kopen. Deze opkopers krijgen gemiddeld 2 euro per pak dat ze kunnen leveren. Meerdere handelaren verklaarden wekelijks containers vol voeding naar China te verschepen, waar de strenge importregels via corrupte douaniers worden omzeild.
Chinese partijen benaderen inmiddels zelfs Nederlandse bedrijven in hun zoektocht naar babyvoeding. Zo ontvingen meerdere bedrijven in de Rotterdamse haven onlangs een mail van een Chinees bedrijf, dat actief op zoek is naar grote hoeveelheden. ,,Wij werken in China met meer dan duizend lokale distributeurs en zoeken een zakenpartner in Europa voor de grootschalige aanlevering van melkpoeder,'' schreef het bedrijf.
Fabrikanten als Nutrilon en Hero hebben hun productie van babyvoeding de voorbije jaren enorm opgeschroefd, maar de vraag blijft groter dan het aanbod. Nutrilon roept haar klanten op om babyvoeding online te bestellen, zodat ouders niet zonder voeding komen te zitten.