Nieuws Actueel

Kingfish Zeeland kweekt straks 250.000 stuks kingfish per jaar als duurzaam alternatief tonijn

De eerste, duurzame gekweekte yellowtail kingfish uit Colijnsplaat gaat al de markt op. De vis kreeg gisteren meteen een groen label op de VISwijzer, meldt BN/De Stem.

FRANK BALKENENDE | FOTO’s Mechteld jansen 19 oktober 2017

Kingfish zeeland vis duurzaam kweek

De eerste in Zeeland indoor gekweekte yellowtail kingfish verschijnt al op het bord in restaurants en in vitrines van gespecialiseerde viswinkels. Kingfish Zeeland kan de in Colijnsplaat gekweekte duurzame vis nu al op de markt brengen dankzij een inhaalslag, blijkt dinsdag tijdens een perspresentatie.

Lees ook: 600 ton extra vis levert visserij Schevingen omzet van 34 miljoen euro op

Kweekgebouw

Hoewel het nieuwe kweekgebouw pas in maart volgend jaar klaar is, is Kingfish Zeeland dit voorjaar al begonnen met kweek in een bestaande indoorkwekerij waarin voorheen een oesterkwekerij was gevestigd. Die ging failliet door een bacterie die in het bassinwater terecht was gekomen.

Restaurant Scherp

Bij Kingfish Zeeland zwemmen exemplaren van een kilo rond in grote cirkelvormige bakken. De smaak is nu al fantastisch, zegt chefkok Mart Scherp van restaurant Scherp in Middelburg, die zich als culinair ambassadeur van de yellowtail kingfish ontpopt. Yellowtail kingfish is een exoot. In het wild zwemt de roofvis rond in de Australische wateren. Kingfish, die wel twee meter lang kan worden, is verwant aan de makreel. Gastronomisch is het een alternatief voor tonijn: stevig visvlees met een volle, delicate smaak. ,,De smaak en structuur zit tussen tonijn en zeebaars in. Je hoeft er niet veel aan te doen. Even schroeien op de grill is genoeg.''

Alternatief

Zowel algemeen directeur Ohad Maiman, samen met zakenpartner Kees Kloet uit Sint-Maartensdijk de drijvende kracht achter de duurzame viskweek, als Scherp onderstreept dat de kingfish een goed alternatief is voor tonijn die door overbevissing voor de consumentenmarkt een 'besmette' vis is geworden. In Colijnsplaat is alles op alles gezet om een duurzame vis te kweken. Kingfish importeren uit zijn oorspronkelijke gebied - Azië en Australië - is niet echt duurzaam. Bovendien dreigt dan ook weer overbevissing.

Gesloten kweeksysteem

Kingfish Zeeland maakt gebruik van een gesloten kweeksysteem. Hierdoor zijn ontsnappingen uitgesloten. Alle water, dat via een pijpleiding uit de Oosterschelde wordt gehaald, wordt gefilterd, onder meer met een uv-behandeling. Het water verlaat de kwekerij door fijnmazige roosters. Aansluitend vindt anaerobe zuivering plaats; het te lozen water is gedurende lange tijd zuurstofloos. Zowel vissen, larven en eitjes overleven dat niet.

Zonnepanelen

Maiman: ,,Daarnaast krijgen de oudere vissen een speciaal organisch visvoer dat is gemaakt van MSC-gekeurd slachtafval. Omdat het water continu wordt ververst en dus niet vervuild raakt, hoeven we de vissen geen antibiotica te geven. Zo kweken we een heel gezonde vis.'' Voor de benodigde energie zorgen windmolens en zonnepanelen. ,,We doen er alles aan om zo groen en veilig mogelijk vis te kweken.''

VISwijzer

Dinsdag is er bij de perspresentatie meteen een primeurtje: de Good Fish Foundation, beheerder van de VISwijzer, beoordeelt de yellowtail kingfish uit Colijnsplaat als een duurzaam gekweekte vis. Die krijgt dan ook een groen label op de VISwijzer.

Miljoenen euro's

Momenteel verlaat zo'n 1.000 ton kingfish per maand de bassins in Colijnsplaat. Dat moet minimaal 12.000 ton worden om de kweek rendabel te maken. Als het nieuwe kweekgebouw in maart in bedrijf is, kan de kwekerij naar een jaarproductie van 250.000 vissen. Maiman en zijn partners hebben er miljoenen euro's in gestoken. Hij is nu bezig om afnemers te interesseren, met name in Nederland en Europa. ,,Ik heb al belangrijke importeurs in Noorwegen en Engeland benaderd.''

Omdat het water continu wordt ververst, hoeven we de vissen geen antibiotica te geven

Ohad Maiman, directeur