Nieuws Actueel

Kisten voor een persoonlijk afscheid

Ze staan eind deze maand voor het eerst op de vakbeurs, maar timmeren al drie jaar aan de weg. De jonge honden van de uitvaartbranche: Mark Beerens en Dimitri Jagtenberg uit Beneden-Leeuwen.

Redactie | Foto: Eveline van Elk 25 september 2016

Beerenberg uitvaartkisten Beneden Leeuwen

Ruim 250 ondernemers komen eind deze maand bij elkaar op de vierjaarlijkse Uitvaart Vakbeurs in het Zuid-Hollandse Gorinchem.

Mark Beerens en Dimitri Jagtenberg (beiden 39) van het bedrijf Beerenberg uit Beneden-Leeuwen zijn voor het eerst van de partij. Samen presenteren ze onder meer hun artistiek bedrukte doodskisten, urnkistjes, as-zandlopers en draagbaren in de vorm van een plank of handgevlochten mand. Producten die een aantal jaren geleden geen kans maakten in de toen haast ingeslapen uitvaartbranche. Mark: "Maar er is een megaverschuiving op komst. De senioren van nu gaan zich oriënteren op hun afscheid. Zij zullen hun afscheid steeds individueler invullen. Het taboe op de dood verdwijnt."

Rouwverwerking

Voordat we straks allemaal onze eigen kist gaan bestellen, is er nog wel een lange weg te gaan. Uitvaartbegeleiders hebben een dikke vinger in de pap. "En niet allemaal staan ze open voor vernieuwing."

Terwijl een persoonlijk vaarwel zo mooi is. Dat ervoer beeldend kunstenaar Dimitri in 2013, toen zijn moeder na een lang ziekbed kwam te overlijden. Ze had hem gevraagd de kist te maken. "Drie dagen heb ik daarover gedaan. Zulk dankbaar werk. Het was de start van mijn rouwverwerking."

Oprichting

Het overlijden van de moeder van Dimitri vormde in 2014 voor hem de aanleiding samen met grafisch ontwerper Mark het bedrijf Beerenberg op te richten. Mark print met een beeldteam illustraties op hout. Bloemen, kunst of foto's van de overledene... alles kan. Dimitri zet de kisten in elkaar en maakt de open draagbaren van gevlochten wilgenhout. En voor de doe-het-zelvers heeft Beerenberg een beschilderkist met verf en kwasten.

Gorinchem

Om hun aanbod onder de aandacht te brengen staan de mannen op elke uitvaartbeurs. Van 28 tot en met 30 september presenteren ze zich in Gorinchem aan hun vakgenoten. "Daar gaan we echt uitpakken, met een grote stand van 12 bij 4 meter en digitale projecties. Zodat niemand ons voorbij zal lopen."

Ontwerp

Hij vertelt het met zoveel enthousiasme dat je bijna zou vergeten dat we te maken hebben met de dood. "We benaderen het onderwerp zo creatief dat we daar niet elke dag bij stilstaan. Maar ook ons laat het niet altijd onberoerd. Toen we laatst een kist voor een kind aan het ontwerpen waren, pinkte ik wel een traantje weg."

beerenberg.nl