Actueel

'Kleine kans doorstart'

beeld deondernemer
Leestijd 3 minuten
Lees verder onder de advertentie

"Wij zijn ervan overtuigd dat in een grotere, traditionele stad als Amersfoort ruimte is voor een aantrekkelijk warenhuis in het middensegment, zoals John Lewis in Groot-Brittannië", zegt woordvoerder Daan Wentholt van pandeigenaar ASR Vastgoed. "Wij hopen dat een ondernemende investeerder zich meldt, die een groot deel van de V&D's en LaPlacerestaurants wil overnemen en verder wil gaan met de nodige transformatie."

Maar Wentholt zegt ook: "Wij zijn als verhuurder al geruime tijd bezig met een back-upplan en een alternatieve invulling, mocht er geen of een beperkte doorstart komen. Onze zeven V&D's liggen op unieke locaties in de beste gedeeltes van de stad. We zien hier dan ook kansen en zijn hierover in gesprek met diverse internationale retailers."

UitgesprokenJuist die gunstige plek van het uit 1936 daterende pand in de Utrechtsestraat (het eerste grote warenhuis van Amersfoort) en juist de relatief nog aardige omzet zouden tégen een doorstart kunnen werken. Retaildeskundige en onderzoeker Gerard Zandbergen van het bureau Locatus is daar uitgesproken over. "De kans op een Amersfoortse doorstart van V&D acht ik klein. De pandeigenaar heeft de huur de laatste jaren zo moeten laten zakken dat hij z'n kans schoon zal zien om met een aantrekkelijkere partij in zee te gaan."

Lees verder onder de advertentie

Een naam die al veelvuldig wordt genoemd, is de sterk op expansie gerichte Ierse kledingdiscounter Primark. "Dat is speculatie", zegt Zandbergen. "Daarbij betwijfel ik of het Amersfoortse warenhuis voldoende vierkante meters heeft voor Primark."

Een oplossing hiervoor zou het doorbreken van het pand naar de leegstaande verdieping van Sport 2000 op het aangrenzende Sint-Jorisplein kunnen zijn. "Over die mogelijkheid hebben we al eens nagedacht", zegt directeur Erwin Wessels van Altera Vastgoed, eigenaar van winkelcentrum Sint-Jorisplein. Ook hij zegt niet bezorgd te zijn over een langdurige leegstand van het karakteristieke Amersfoortse warenhuis. "We hebben sinds de crisis niet meer zo veel nieuwe huurcontracten afgesloten als vorig jaar. Er zit weer volop dynamiek in de markt."

Met Altera Vastgoed valt te praten over koop van het V&D-pand. "Maar dan zal ASR eerst moeten aangeven te willen verkopen. En dat signaal is niet afgegeven", zegt Wessels.

Lees verder onder de advertentie

LeeggeroofdOndertussen verkeert het Amerfoortse V&D-personeel in grote onzekerheid. Praten met de media mogen ze niet van het hoofdkantoor, maar anoniem willen ze best hun hart luchten.

"Er is maar één woord voor", zegt een beschaafd ogende verkoopster met 15 dienstjaren. "En zet dat woord vooral in de krant: kut. Ons bedrijf is leeggeroofd door een investeringsmaatschappij, die al het onroerende goed heeft verkocht. En straks moeten we misschien door met de huidige eigenaar, die er ook al een potje van heeft gemaakt. Ik zit eerlijk gezegd niet op een doorstart te wachten. Dat betekent waarschijnlijk weer een nieuwe periode van grote onzekerheid. Laat het dan maar over en uit zijn."

'Ramptoerisme'Ironisch genoeg is het nu drukker dan normaal bij V&D. "Ramptoerisisme", constateert deze verkoopster bitter. "Je slag slaan met koopjes."

Lees verder onder de advertentie

Zij zal blijven doorwerken tot het eind. "Op een paar jonge collega's na heeft niemand zich ziek gemeld. Wij zijn er voor elkaar. Zeker nu laten we een ander niet voor het werk opdraaien."