Nieuws Actueel

Kleine koersuitslagen op beurzen in afwachting rentebesluit ECB

De koersuitslagen op de Europese aandelenbeurzen bleven donderdag beperkt. Beleggers namen weinig risico voorafgaand aan het rentebesluit van de Europese Centrale Bank (ECB). Dat de centrale bank de rente in het eurogebied gaat verhogen om de hoge inflatie aan te pakken is zo goed als zeker. De vraag is echter hoe groot de rentestap zal zijn.

ANP 8 september 2022

ANP080922143 1

In juli werd het rentetarief al met 0,5 procentpunt opgeschroefd, waarmee na acht jaar een einde kwam aan de negatieve rente in het euroblok. De inflatie in de eurozone is in augustus echter verder opgelopen tot een recordniveau van 9,1 procent. Verschillende ECB-bestuurders, onder wie president Klaas Knot van De Nederlandsche Bank, hebben dan ook opgeroepen tot een stevigere rentestap van 0,75 procentpunt. Dat zou de grootste renteverhoging door de ECB ooit zijn.

De AEX-index op Beursplein 5 noteerde rond het middaguur 0,1 procent hoger op 672,21 punten. De MidKap klom 0,6 procent tot 921,99 punten. De beurzen in Parijs en Londen wonnen tot 0,3 procent. De Duitse DAX verloor 0,2 procent.

AkzoNobel

Informatieleverancier Wolters Kluwer en verfproducent AkzoNobel gingen aan kop in de AEX, met winsten van 1,5 procent. Bierbrouwer Heineken en verzekeraar NN Group volgden met plussen van dik 1 procent. Speciaalchemiebedrijf DSM sloot de rij met een min van 1,6 procent.

IMCD daalde een fractie na een kleine overname. De Japanse divisie van de chemicaliëndistributeur heeft zijn branchegenoot Kuni Chemical overgenomen. Een aankoopsom werd niet gegeven. Kuni Chemical behaalde vorig jaar een omzet van ongeveer 18 miljoen euro en telt 28 medewerkers.

Olie

Bij de kleinere bedrijven won Kendrion 0,5 procent. De producent van elektromagnetische componenten liet tijdens zijn beleggersdag weten op schema te liggen om de financiële doelstelling voor 2025 te realiseren.

AB Foods raakte 8 procent kwijt in Londen na een winstalarm. Het Britse moederbedrijf van kledingketen Primark verwacht dat de winst volgend jaar zal dalen mede als gevolg van de stijgende energiekosten. Ook heeft het bedrijf last van de duurdere dollar. Het grootste deel van de kledingvoorraad van Primark wordt namelijk in dollars gekocht.

De euro was 0,9999 dollar waard, tegen 0,9942 dollar een dag eerder. De olieprijzen gingen verder omlaag na de forse daling op woensdag. Een vat Amerikaanse olie kostte 0,5 procent minder op 81,54 dollar. Brentolie werd ook een half procent goedkoper, op 87,54 dollar. Woensdag zakte de prijs van Brentolie voor het eerst sinds februari onder de 90 dollar.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws