Nieuws Actueel

Kleine en middelgrote bedrijven hebben vaker lening nodig, maar mijden de banken

Het aantal bedrijven met financiële problemen is het afgelopen jaar flink toegenomen, concludeert het Centraal Bureau voor de Statistiek. Ruim de helft van de ondernemers geeft aan dat de hoge kosten hen hebben belemmerd in de bedrijfsvoering. Die ontwikkeling leidt bij kleine en middelgrote bedrijven tot een grotere behoefte aan leningen, dat geld zoeken ze overigens steeds vaker buiten banken om.

ANP 31 januari 2023

Laatste update: 31 januari 2023 09:45

Bedrijven mkb leningen energie inflatie kosten

Vooral bedrijven met tussen de vijftig en 250 medewerkers hadden in de meetperiode van juli 2021 tot juli 2022 last van de fors gestegen kosten. 68 procent gaf toen aan deze als belemmerend te ervaren, tegenover 43 procent een jaar eerder. Mkb’ers kregen, net als de rest van Nederland, te maken met een flinke stijging van de energiekosten en de gestegen prijzen van andere producten. De bedrijven werden daar niet meteen voor gecompenseerd.

Uitbreiding bedrijf en financiering voorraden

Ruim een op de vijf bedrijven met tussen de tien en 250 werknemers had behoefte aan een lening. Dat is een flinke stijging vergeleken met een jaar eerder. Maar voor het hele mkb nam de financieringsbehoefte juist licht af. Dat kwam doordat microbedrijven (met tussen de twee en negen werknemers) minder behoefte hadden aan een lening.

Vooral voor het uitbreiden van een bedrijf en de financiering van voorraden waren ondernemers op zoek naar leningen.

Midden- en kleinbedrijf zoekt financiering buiten banken om

Ondernemers die financiering zoeken vragen dit steeds vaker bij non-bancaire financiers aan. 40 procent doet dit al uitsluitend bij non-bancaire financiers, blijkt uit cijfers over de non-bancaire financieringsmarkt van Stichting MKB Financiering en van het CBS. Hierbij worden ook steeds vaker gespecialiseerde financieel adviseurs voor ondernemers ingeschakeld.

De mkb-financieringsmarkt is sterk in ontwikkeling. Ging een ondernemer enkele jaren geleden nog standaard naar een bank om een financiering aan te vragen, tegenwoordig klopt een ondernemer nog maar in de helft van de gevallen hier aan. Slechts 33 procent van de jonge bedrijven doet een aanvraag via een bank.

Zoektocht naar andere vormen van financiering is een lastig traject

Door de onzekere economische situatie is het voor ondernemers steeds lastiger om financiering te vinden via de traditionele kanalen. Doordat ondernemers steeds vaker online starten met de zoektocht naar financiering, is het voor hen niet altijd duidelijk wat betrouwbare financiers zijn. Via initiatieven zoals Passend Financieren kunnen ondernemers alsnog de juiste financier of adviseur vinden om financiering aan te vragen.

Volgende week woensdag vergadert de vaste commissie voor Economische Zaken en Klimaat over knelpunten bij de financiering van het midden – en kleinbedrijf.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws