Nieuws Actueel

Kleine transport bedrijven willen geld van DAF

Transportbedrijven willen geld zien van DAF, schrijft het AD. Terwijl zij moesten knokken om het hoofd boven water te houden, blijken ze jarenlang veel te veel betaald te hebben voor hun vrachtwagens.

Peter Scholtes 21 juli 2016

Transportbedrijven DAF

Peer van Eijk, van het Astense Gebroeders Van Eijk Transport, kan niet bewijzen dat hij is getild door DAF, MAN of Renault. "Ik kan niet in hun huishoudboekje kijken. Ik weet niet of ik mijn trucks te duur heb gekocht of niet. Weet jij of je te veel betaalt voor je televisie?"

Maar nu de Europese Commissie kartelboetes heeft opgelegd en brancheorganisatie Transport en Logistiek Nederland (TLN) bekijkt of schade kan worden verhaald, heeft hij de telefoon gepakt. "Het zou mooi zijn als we vanuit TLN een vuist kunnen maken naar DAF en andere producenten en we daar nog wat centjes van terugkrijgen."

Slachtoffer truckkartelHet bedrijf van Van Eijk staat model voor kleinere bedrijven die slachtoffer zijn van het door Eurocommissaris Vestager bestrafte truckkartel. Van Eijk heeft een vloot van zestig wagens en rijdt van oudsher veel DAF. Ook in de kartelperiode kocht hij DAF's.

Tijdens de crisis ging het bedrijf bijna ten onder. Van Eijks controller stond aan zijn bureau: ,,'Het gaat niet goed, Peer, we staan al twee ton in de min', zei hij."

Van Eijk zette tien auto's stil, liet zijn chauffeurs met meer zendingen per wagen sjouwen, beëindigde tijdelijke contracten en ontsloeg zes medewerkers. "Zo zijn we door de crisis heen gehobbeld. In een tijd dat we dus ook teveel voor onze wagens hebben betaald.'' Van prijsafspraken tussen fabrikanten zegt hij niets te hebben gemerkt. "Prijzen verschillen altijd."

Dure wagensWat hem wel opvalt: trucks zijn de afgelopen vijftien jaar zo'n 15.000 euro in prijs gestegen. De truckindustrie schakelde van de ene naar de andere door Europa opgelegde milieunorm, en bouwde wagens met steeds schonere motoren. "Hoe kan het dat die wagens zo verdommes duur zijn?, vroeg ik aan die dealers. 'Ja, er zit veel meer op, Peer', zeiden ze dan. 'Er zitten filters in van 1.000 euro per stuk'."

Stille typesEen transportondernemer is gedwongen ze te kopen. In het nieuwe deel van de Rotterdamse haven of in stadscentra kom je er zonder de schoonste motor niet meer in, vertelt hij. Dit jaar heeft hij nieuwe DAF's gekocht. Stille types, speciaal voor transport in de stad. Hij moet maar aannemen dat hij een eerlijke prijs heeft betaald. "DAF heeft die optie als enige, dat maakt het moeilijk vergelijken met een ander merk."