Nieuws Actueel

Klimaatdenktank: lng-import kost Duitsland onnodig miljarden

Duitsland loopt het risico miljarden euro’s te verspillen door het invoeren van grote hoeveelheden vloeibaar gemaakt aardgas (lng). In plaats daarvan zou de Duitse overheid namelijk kunnen overstappen op duurzame energie, waardoor minder gas nodig is. Dat adviseert klimaatdenktank E3G die de kosten van het Duitse beleid heeft doorberekend.

ANP 20 oktober 2022

ANP201022077 1

Volgens E3G lopen de extra kosten voor de invoer van lng tot 2030 op tot ongeveer 200 miljard euro. Daardoor zou de hoogte van de energierekening van consumenten tegen die tijd verdubbelen. E3G pleit er daarom voor om bijvoorbeeld gebouwen versneld te verduurzamen. Daarmee gaat het energieverbruik omlaag en is dus minder gas nodig. Maar dat beleid schiet nu tekort, aldus de denktank.

Duitsland was voor het uitbreken van de oorlog in Oekraïne voor meer dan de helft van de gasinvoer afhankelijk van Rusland. Om minder afhankelijk te worden, laat de Duitse overheid lng-terminals bouwen om het huidige gastekort te compenseren. Kenners zijn bezorgd dat die haast ertoe zou kunnen leiden dat Europa langer dan nodig vasthoudt aan fossiele brandstoffen.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws