Nieuws Actueel

KLM mag nieuwe piloten niet vragen naar vaccinatiestatus

KLM mag niet naar de vaccinatiestatus van nieuwe piloten vragen. Dat heeft het gerechtshof van Amsterdam bepaald. Volgens de rechter ontbrak onder andere de operationele noodzaak voor een dergelijk besluit.

Van onze redactie 2 juni 2022

KLM personeel vaccin corona

Foto: Shutterstock

Pilotenbond VNV wilde van de rechter weten of KLM de regels overtreedt nu het alleen nog maar gevaccineerd vliegend personeel aanneemt. De vaccinatieplicht tegen corona zou ook indruisen tegen eerdere afspraken met de maatschappij.

De rechter oordeelde dat de handelswijze van KLM in de sollicitatieprocedure onterecht inbreuk pleegt op de persoonlijke levenssfeer van kandidaten. Volgens VNV valt in de uitspraak verder te lezen dat KLM deze praktijken direct moet beëindigen onder straffe van een dwangsom van 100.000 euro per overtreding.

Lees ook: Terug naar kantoor maar liefst wel gevaccineerd: 'Maak het onderwerp bespreekbaar'

Disproportionele inbreuk op rechten vliegers

KLM meende op zijn beurt dat het met de vaccinatie-eis voor nieuw personeel geen regels overtreedt. Daarmee zou ook geen sprake zijn van discriminatie. Daar ging de rechter dus niet in mee. KLM zegt in een reactie de uitspraak te bestuderen.

De bond geeft ondertussen aan dat in de toekomst, als KLM aantoonbaar kan maken dat er wel operationele problemen ontstaan door reisrestricties van personeel, er gesproken kan worden over oplossingen. Maar die mogen geen disproportionele inbreuk hebben op de rechten van vliegers en kandidaat-vliegers, aldus VNV.

Lees ook: Ministerie kan niets doen tegen bedrijven die vaccinatiebewijs personeel eisen

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws