Nieuws Actueel
Kloof tussen top en werkvloer groeit in Nederland gestaag

De loonkloof in Nederland is de afgelopen jaren gestaag groter geworden, meldt De Volkskrant. In doorsnee verdient de top bijna zes keer zo veel als de werkvloer. In de financiële sector, met onder meer de banken, krijgen de best betaalden zelfs twaalf keer meer dan de gewone werknemers.
Dat blijkt uit onderzoek naar de salarissen bij de duizend grootste bedrijven en organisaties, dat het Centraal Bureau voor de Statistiek vandaag presenteert. Het bruto jaarsalaris van de topverdieners kwam in 2014 uit op gemiddeld 234 duizend euro. Gecorrigeerd voor het effect van parttimers en stagiairs lag het salaris van de doorsnee-werknemer 5,8 keer zo laag. In 2010 was dat nog 5,5 keer; de loonkloof is de afgelopen jaren dus geleidelijk verder gegroeid.
20 keerDe groeiende kloof kwam vorig jaar al naar voren uit het jaarlijkse onderzoek van de Volkskrant naar de beloning bij 130 grote bedrijven. Een topman bleek gemiddeld 1,5 miljoen euro te verdienen, 20 keer het salaris van een gemiddelde werknemer. In 2012 was dat nog 16 keer.
Bij enkele grote internationale ondernemingen zoals Unilever, Shell, Reed Elsevier, Wolters Kluwer en Heineken verdienden directeuren al meer dan honderd keer het inkomen van een gemiddelde werknemer. De FNV hanteert de factor 20: een baas zou niet meer dan twintig keer meer mogen verdienen dan de laagst betaalde werknemer (dus niet de gemiddelde).