ActueelData

Kloppen data Spotify of Apple Music wel? Reprex-oprichter Daniel zoekt het uit

 
Ondernemer en data-expert Daniel Antal. Foto: Daniella van Bergen
 
Geschreven door:
Leestijd 5 minuten

Hoe vaak nummers op Spotify of Apple Music gedraaid worden en hoeveel muzikanten daarmee verdienen, hangt af van data. Data die door deze platformen zelf worden beheerd. Dus hoe weet je of deze cijfers wel kloppen? Startup Reprex brengt licht in de data-duisternis.

Lees verder onder de advertentie

Misschien kun je het Spotify ook niet kwalijk nemen dat de data niet altijd klopt. Dagelijks worden 100.000 nieuwe nummers aan de database van het muziekplatform toegevoegd. En dat zijn lang niet allemaal bekende top 40-hits. Bandnamen of titels van nummers kennen vaak overlap of zijn zelfs identiek. Dus hoe hou je die goed uit elkaar?

Met de juiste software en kunstmatige intelligentie. Maar zelfs dan gaat er nog van alles mis, ontdekte startup Reprex-oprichter Daniel Antal. Dat is te lezen in het AD. ,,Er is zo veel data, er zijn echt een hoop dingen die mis kunnen gaan. En zie het dan als individu maar eens op te nemen tegen grote bedrijven als Spotify, YouTube of Apple Music. Probeer ze er maar van te overtuigen dat ze ondanks hun big-data-afdelingen hun cijfers niet op orde hebben. Dan krijg je te maken met hun hordes advocaten.”

We willen dat deze cruciale data voor iedereen beschikbaar is, niet alleen voor de grote, rijke bedrijven. Daar helpen wij kleinere partijen mee

Daniel Antal, oprichter Reprex

Inkomstenstromen veranderden toen Spotify en Apple Music verkoop cd’s en platen deden kelderen

Het idee voor Reprex ontstond toen Antal, die op dat moment nog werkte als econoom en consultant, werd gevraagd om muzikanten te helpen om hun inkomsten te structureren. Die stromen veranderden natuurlijk gigantisch toen muziekplatformen als Spotify de verkoop van cd’s en platen deden kelderen. Maar om het aantal streams goed in kaart te brengen en zo te verwerken dat iedereen er correct voor wordt beloond, zijn kunstmatige intelligentie en goede algoritmen cruciaal. En op dat vlak hebben deze platformen natuurlijk een monopolie, een alleenrecht op data.

Lees verder onder de advertentie

En het is voor buitenstaanders vrij lastig om te controleren of die data wel kloppen. ,,Reprex maakt big data betrouwbaar en controleerbaar door heldere analyses en AI-oplossingen te leveren”, zegt Antal. ,,Enerzijds hebben wij software geschreven die checkt of bepaalde data wel kloppen. Daarnaast zijn we een platform dat bestaande databases combineert. Op die manier worden al die versnipperde data vanzelf big data. We willen dat deze cruciale data voor iedereen beschikbaar is, niet alleen voor de grote, rijke bedrijven. Daar helpen wij kleinere partijen mee.”

Lees ook: Dashboards als sleutel voor succes van je bedrijf? Data-expert Job van den Berg vertelt hoe

Reprex maakt big data op een laagdrempelige en betaalbare manier toegankelijk

Big data zijn voor veel bedrijven heel bruikbaar en daarom een hoop geld waard. Grote bedrijven hebben hun eigen data-analisten in dienst en kunnen dus hun voordeel doen met de gigantische stroom aan informatie. Kleinere organisaties hebben die middelen niet. Volgens Antal maakt Reprex big data op een laagdrempelige en betaalbare manier toegankelijk door middel van Linked Open Data. Dat zijn data, gelinkt aan andere data waardoor het geheel kan uitgroeien tot een wereldwijde database.

Lees verder onder de advertentie

Naast muziek kunnen ook andere kunstvormen als film of fotografie hiervan profiteren. ,,Maar wij focussen ons bijvoorbeeld ook op thema’s zoals duurzaamheid en gendergelijkheid. Landen, steden of individuele organisaties moeten hierover kunnen rapporteren. Met onze software wordt dat een stuk makkelijker omdat je de beschikking over big data hebt”, legt Antal uit.

Het motto is hier ‘zaken doen, maar ook goed doen’. Daar staan wij ook voor. Voor een positieve impact op de wereld

Daniel Antal, oprichter Reprex

Maatschappelijke vraagstukken rond duurzaamheid, energie, klimaat, voedsel en veiligheid

Antal komt oorspronkelijk uit Hongarije, maar vestigde zich tien jaar geleden in Nederland omdat zijn vaderland steeds meer Russische trekjes begon te vertonen. De regering maakte Antal het ondernemen steeds moeilijker. ,,Nederland is wat dat betreft natuurlijk een enorme verademing. Maar vanwege de taalbarrière was het lastig mijn werk als econoom en consultant goed te doen. En dus greep ik automatisch terug op mijn computervaardigheden. Ik programmeer al sinds ik een jaar of 6 ben. De start van ons bedrijf was echter best ingewikkeld. We begonnen midden in de coronapandemie, alles ging op slot. We waren net aangenomen voor de YES!Delft-accelerator, en toen ging daar door Covid de stekker uit. En via Zoom nieuwe klanten binnenhalen, bleek ook lastiger dan gedacht. Inmiddels werken we vrij internationaal en hebben we klanten in twaalf verschillende landen.

Om in Nederland nog meer voet aan de grond te krijgen, hebben we ons onder meer ingeschreven voor de Haagse Vernieuwers-challenge van ImpactCity. Deze jaarlijkse challenge daagt startups en scale-ups uit om maatschappelijke vraagstukken rond duurzaamheid, energie, klimaat, voedsel en veiligheid op te lossen. We hebben toen in november vorig jaar de publieksprijs gewonnen, wat natuurlijk geweldig was. Door ons definitief in Den Haag te vestigen, kunnen we ook de juiste werknemers aan ons binden. De grote stad heeft toch een aantrekkingskracht op goed geschoolde mensen. We hebben bewust voor Apollo 14 gekozen. Het motto is hier ‘zaken doen, maar ook goed doen’. Daar staan wij ook voor. Voor een positieve impact op de wereld.”

Lees verder onder de advertentie

Lees ook: Stephan (20) richtte al twee IT-bedrijven op: 'Ondernemen leer je niet uit de boeken'

Ambities? Hét erkende muziekplatform van Europa worden

Inmiddels gaat het Reprex behoorlijk voor de wind en hebben ze eigenlijk meer werk dan ze momenteel aankunnen. Daarom wil Antal kapitaal aantrekken om deze aanhoudende groei aan te kunnen. De open source-software van Reprex is inmiddels al 70.000 keer gedownload en wordt zelfs op opleidingen van verschillende universiteiten gebruikt.

,,De open source-software is gratis te gebruiken, maar dat is lang niet voor iedereen weggelegd. Wij kunnen deze ook integreren in bestaande systemen van organisaties. Daar vragen we dan een bijdrage voor en dat is in essentie ons verdienmodel. Uiteindelijk willen we ernaartoe dat bijvoorbeeld accountants het als plug-in kunnen gebruiken in hun software en zo bijvoorbeeld het aantal streams van hun cliënten heel eenvoudig kunnen verwerken. Onze ambities is dat we hét erkende muziekplatform van Europa worden, hét instituut als het gaat om dit type data.”

Lees verder onder de advertentie

Lees ook: Ga je een belangrijke beslissing nemen? Schakel 'ruis' uit door data te gebruiken