Nieuws Actueel

Klussendienst helpt Hengeloër er bovenop

Het tienjarig jubileum dat Robert Kleinsmann (49) onlangs vierde, was speciaal. Elk jubileum is mooi, maar deze had een gouden randje, zegt de Hengeloër. "Ik had tien jaar geleden niet kunnen denken dat me dit zou lukken. Dat wil ik ook meegeven aan chronisch zieken: geef niet op, er komt een moment dat je weer perspectief kunt zien."

Van onze redactie 31 maart 2016

Robert Kleinsmann Annina Romita

Hengeloër Robert is een jaar of 35 als hij steeds meer moeite krijgt om de dag door te komen. Hij kampt met abnormale vermoeidheid en dat breekt hem na een tijdje flink op, als bouwvakker die lange dagen maakt. "Ik ben lang doorgegaan, te lang. Maar op een bepaald moment stond ik op de steiger en dacht ik: dit is niet langer verantwoord. Er móet nu iets gebeuren." Kleinsmann ervaart een 'verlammende vermoeidheid' en krijgt last van hoofdpijn en darmproblemen. Hij belandt in de ziektewet en gaat door de medische molen.

Geen burn-outZonder resultaat. "Ook psychisch ben ik onderzocht. Maar nee, geen burn-out. Dat idee had ik ook niet. Maar wat het wel was?" Thuis knapt de bouwvakker finaal af. "Ik ging van mijn bed, naar de bank, naar een stoel en weer naar bed." De diagnose die hij uiteindelijk krijgt, is cvs/me, het chronisch vermoeidheidssyndroom. Robert wordt volledig afgekeurd. "Daar zit je dan. Een jonge vent, kleine kinderen. Afgeserveerd." Hij zoekt naar oplossingen, volgt trainingen in omgaan met chronische vermoeidheid op 't Roessingh en zoekt hulp bij allerlei alternatieve therapieën. Langzaam maar zeker leert hij wat wel en niet lukt en voelt hij zich beter. "Wat er precies geholpen heeft, weet ik niet. Ik weet wel dat ik nooit heb geaccepteerd dat de situatie zo zou blijven."

‘Ik tel weer mee’Hij begint met kleine klussen bij bekenden. Als meubelmaker en interieurbouwer kan Kleinsmann veel, vrijwel alles. Paniek slaat toe als hij, van de ene op de andere dag, volledig wordt goedgekeurd terwijl hij eerst honderd procent was afgekeurd. "Opeens kwam alles noodgedwongen in een stroomversnelling. Ik dacht: wie gaat mij nu aannemen? De bouw zat volop in de crisis." Robert besluit het te proberen als zzp'er: Rodith Klussendienst wordt opgericht. "In het begin was het zoeken naar balans in mijn energie. Inmiddels heb ik dat goed onder de knie. Groot voordeel is dat ik mijn eigen tijd kan indelen. En ja, ''s avonds ben ik echt kapot. Maar ik tel weer mee."

KlussendienstRodith Klussendienst doet werkzaamheden in en rondom huis, voornamelijk afbouw. Denk aan timmerwerk, klein stucwerk, tegelen, vloeren leggen, wandjes en plafonds, maar ook: behangen en schilderwerk. Buiten doet hij kleine bestratingen, overkappingen of tuinhuisjes.

Voor meer info of een offerte: www.rodith-klussendienst.nl of 06-15217902.

Foto: Annina Romita