Nieuws Actueel

Knappe koppen op de tractor

Agro & Food is dé topsector van de regio Zwolle. Jeroen Zuidberg (41) van Zuidberg Frontline Systems in Ens is techneut en weet alles van tractoren. Hij werd verkozen tot Ondernemer van het Jaar in en rond Zwolle.

Van onze redactie 15 februari 2016

Zuidbergtractorsondernemerzwolle1

Zuidberg is groot geworden met fronthefsystemen voor tractoren. Vader Henk startte 33 jaar geleden. "Hij was werkloos en ging met een idee aan de slag", zegt Jeroen. Zijn uitvinding bleek het ei van Columbus. Inmiddels exporteert Zuidberg 90 procent van zijn fronthefsystemen. Het is in feite een adapter met een schakelkast, die in 800 uitvoeringen wordt gemaakt voor zo'n beetje alle tractormerken ter wereld. De technische koppen in Ens fabriceren 16.000 van zulke systemen per jaar.

TechneutJeroen nam het bedrijf elf jaar geleden over. Toen waren er 100 werknemers, nu 270. Met gemak zou de ondernemer een volle zaal kunnen boeien, zo gepassioneerd spreekt hij over zijn werk. "Ik ben een techneut, een werktuigbouwkundige, ik wil dingen verzinnen, testen en maken. Gelukkig bestaat mijn team uit heren die slimmer zijn dan ik. Ik geef ze veel verantwoordelijkheid. Zo komen we tot de mooiste vindingen. Ik wil zoveel mogelijk in eigen huis ontwikkelen, waarde toevoegen aan producten."

Als voorbeeld noemt Jeroen de tandwielkasten waarvoor Zuidberg sinds 2011 de tanden zelf ontwerpt, test en produceert. Het snijden en kanten van staal wordt nu ook in Ens gedaan na de overname van een staalsnijbedrijf in 2004. In 2011 is het ontwerp van tracks overgenomen. Deze rupsbandsystemen worden nu volledig in Ens ontworpen en geproduceerd. Een boer, waar ook ter wereld, die dit systeem op zijn voertuig wil, wordt door de fabrikant meteen doorverwezen naar het bedrijf Zuidberg, dat overal verkooppunten heeft. Het overbrengsysteem, waarmee de tractor toch de goede snelheid houdt, leverde een wereldwijd patent op.

Met open mondNu koopt Jeroen de rubberen rupsbanden nog in, maar dat zal snel verleden tijd zijn. Dit jaar verrijst op het terrein in Ens een hal waar de rupsbanden zullen worden gemaakt, uiteraard met een verbeterde rubbertechnologie. "Alles onder één dak. Zo houden we de controle."

Vier jaar geleden zat een wereldspeler op het gebied van mestinjecteurs met de handen in het haar. Er moest een continue variabele transmissie komen voor motoren met 600 pk, die een enorme belasting aankunnen. Dat bestond niet en dus klopte hij aan bij Zuidberg. Het team van Jeroen kwam met een unieke transmissie op de proppen. Alle techneuten in de wereld keken met open mond naar Jeroen Zuidberg uit Ens.

zuidberg.com