Nieuws Actueel

'Knokken voor werkgelegenheid in Zeeland'

Van onze redactie 18 januari 2016

Dow industrieterrein terneuzen zeeland

Hoe krijgt de Zeeuwse economie en werkgelegenheid een impuls? De commissie Balkenende buigt zich de komende maanden over deze vraag. Balkenende waarschuwt echter voor te hoge verwachtingen, meldt Omroep Zeeland.

In Zeeland verdwenen afgelopen jaren honderden banen, mede dankzij het sluiten van Philip Morris, de faillissementen van aluminiumfabriek Zalco en forforproducent Thermphos, en bezuinigingen in de zorg. Medio 2017 wordt energiebedrijf Delta bovendien opgesplitst in een netwerkbedrijf en een energieproducent, waardoor wederom honderden banen verloren dreigen te gaan.

Onder leiding van Jan Peter Balkenende onderzoekt de commissie structuurversterking en werkgelegenheid Zeeland nieuwe kansen om de werkgelegenheid in de provincie te bevorderen. "Zeeuwen zijn nuchter genoeg om te weten dat we eerst aan de slag moeten, daarna komen pas de resultaten", zei de oud-premier tegen Omroep Zeeland.

"Zeeland is de provincie van Luctor et Emergo, worstelen en bovenkomen. Dat geldt ook voor de economie. We zullen keihard moeten knokken voor meer werkgelegenheid", voegde hij er nog aan toe. De commissie heeft vier maanden de tijd om tot een resultaat te komen.