Nieuws Actueel

'Koffiedrinken prima, als het maar functioneel is'

Paul Verlinden | Foto: Jurgen van Hoof 29 januari 2016

Goudsmit Centrummanager Breda

De 51-jarige Annemiek Verstappen uit Zeist is woensdagavond gepresenteerd als de nieuwe centrummanager van Breda. De functie wordt gefinancierd vanuit het Ondernemersfonds, dat dit jaar van start is gegaan voor de binnenstad en de aanloopstraten. Verstappen werkte in soortgelijke functies voor de gemeenten Zeist, Arnhem, Veenendaal en Valkenswaard en zit in het bestuur van het Retailplatform Brabant. Van oorsprong is ze goudsmid. In BN/DeStem vertelt ze over haar nieuwe functie.

Hoe komt een goudsmid in het centrummanagement terecht?"Ik heb dertien jaar een winkel en een galerie gehad in Zeist. Ik was daar al bestuurslid van de winkeliersvereniging. Ik ben toen een keer op bijeenkomst over centrummanagement in Maastricht geweest en dacht 'dat moeten we ook in Zeist hebben'. Uiteindelijk heb ik dat idee uitgewerkt, ben naar de gemeente gestapt en kon er in 2009 mee aan de slag gaan."

Vervolgens heeft u zich ook in andere gemeenten beziggehouden met centrummanagement. In uw vorige functie, in Valkenswaard, bent u onlangs gestopt omdat u te weinig draagvlak onder de winkeliers zou hebben."In Valkenswaard had ik twee doelstellingen meegekregen: minder leegstand en meer bezoekers voor het winkelcentrum. Beide zijn in een jaar gelukt. Vervolgens wilde ik verder vooruit, maar die ambitie trof ik niet aan in Valkenswaard. Daar heerst meer de traditie van vooral gezellig koffiedrinken met elkaar. Dat wil ik ook wel, maar dat moet dan wel functioneel zijn."

Uw ambities denkt u wel in Breda waar te kunnen gaan maken?"Breda is natuurlijk een hele andere schaal, een echte stad, met een mooie entourage en goede uitstraling. Daarmee heb je al een voorsprong. Maar ik denk dat wel meer innovatie nodig is, zowel in de invulling van de winkelstraten als de wijze waarop winkeliers zaken doen. De klant van nu is 24 uur per dag online, dus dan zul je nieuwe manieren in moeten zetten om mensen te pakken in je winkel. Dat kan met marketing, met social media en met een andere benadering van de klant als die in de winkel komt. Daar wil ik ondernemers graag mee helpen. Maar ik wil ook actief zoeken naar mensen die iets willen ondernemen als er ergens kansen liggen, omdat er een pand leegstaat of als ik ergens een gat in de markt zie."

U woont in Zeist en krijgt in Breda een dienstverband van 24 uur per week. Kunt u de stad wel goed genoeg leren kennen?"Ik ken Breda al goed omdat ik er vroeger vaak kwam. En die 24 uur zullen er in de praktijk zeker veel meer worden."

En het vak van goudsmid? Gebeurt daar nog wat mee?"Ik heb al een tijdje geen zaak meer. Ik maak nog wel eens wat. Maar dat is vooral hobbymatig."