Nieuws Actueel

'Kom niet aan onze parkeergarage'

De boosheid is groot omdat gemeente overweegt parkeergarages te sluiten. 'Rampzalig idee'.

Van onze redactie 29 februari 2016

Parkeergarage annina romita

Ze zijn niet alleen hevig ontstemd, maar stellen ook een daad. Winkeliers en horeca-ondernemers aan de Grotestraat-Zuid en het Amaliaplein hebben een flinke voorraad parkeerkaarten ingeslagen. Ze worden vanaf maandag uitgedeeld aan winkelend publiek. "Zo kan elke klant een uur gratis parkeren in de garage aan de Hagenborgh. Daarmee willen we laten zien dat het menens is'', verzekeren Ben Kamp (Kamp Lederwaren) en Wieger de Vries (Split Level).

De ervaren winkeliers hebben geen goed woord voor de politiek, die het waagt om parkeergarages in de binnenstad ter discussie te stellen. Deze week werd in de raadzaal geopperd de gemeentelijke parkeergarages af te stoten. Ze staan grotendeels leeg en kosten handenvol geld, werd daarbij beargumenteerd. Als voorbeeld werd De Hagenborgh genoemd. Wethouder Irene ten Seldam gaat er serieus naar kijken.

GeschrokkenKamp en De Vries zijn er enorm van geschrokken, zeggen ze. Een dag later zijn ze nog steeds boos. "Parkeergarages sluiten is een rampzalig idee. Het zou de doodsteek voor de Kop van Zuid betekenen. We kunnen De Hagenborg absoluut niet missen. Klanten moeten toch hun auto kwijt kunnen. De parkeergarage is van levensbelang voor ondernemers aan deze kant van het centrum. Almelo kan De Hagenborgh toch niet dichtdoen om economische redenen? De gemeente moet juist faciliteren. Anders zitten we binnen een paar jaar met een leeg centrum. Geen winkels meer en geen mensen meer.''

OndernemersVoor horeca, bioscoop en Theaterhotel is de parkeergarage evenzeer onmisbaar, zo wordt benadrukt. "Alle ondernemers op De Kop van Zuid denken er zo over. We hebben vanmorgen een rondje gemaakt. Iedereen doet mee met de actie.'' Zo kunnen klanten vanaf maandag een uur lang gratis parkeren in De Hagenborgh. Dat scheelt hen twee euro. Daarmee geven de ondernemers niet alleen een signaal, ze laten ook zien dat het anders kan. ,,Met een uur gratis parkeren maken we het voor de mensen aantrekkelijker om hier te komen winkelen. Meer klanten betekent ook meer auto's in de parkeergarage'', redeneren Kamp en De Vries.

VolZe erkennen dat de De Hagenborgh, die vier verdiepingen telt, dikwijls veel lege plekken vertoont. Maar de garage staat ook regelmatig vol met auto's. Bijvoorbeeld in de weekenden en op woensdagmiddag. Kamp en De Vries voeren bovendien aan dat de bewegwijzering naar De Hagenborgh momenteel zwaar tekort schiet. "Veel mensen kunnen de garage niet vinden. Verkeer van de westkant rijdt in een fuik als ze naar de Grotestraat- Zuid willen." De Schuttenstraat weer openstellen voor autos is volgens hen dé oplossing.

Foto: Annina Romita