Nieuws Actueel

Kompas in Hengelo moet zorg van de toekomst bieden

Het was een project van de lange adem, maar huisarts Jan-Anne Wind heeft doorzettingsvermogen. Zijn droom, een gezondheidscentrum met daarin een keur aan medische disciplines onder één dak, is uitgekomen.

Van onze redactie 4 april 2016

Kompas frans nikkels

Midden in de wijk Groot Driene heeft Gezondheidscentrum Kompas afgelopen zaterdag officieel zijn deuren geopend. Onder toeziend oog van buurtbewoners en andere belangstellenden knipte burgemeester Sander Schelberg het lintje door. "Soms komen dromen uit. Ik ben heel blij en trots dat wij nu ons mooie, nieuwe gezondheidscentrum kunnen laten zien aan de inwoners van de wijk", aldus een opgetogen Wind. "Gezondheidscentrum Kompas moet een centrum worden dat mensen beter, bewuster en gezonder moet maken."

VisieHet begon ermee dat Wind ruimte tekortkwam in zijn eigen praktijk. Maar Wind wilde niet alleen meer ruimte, hij had ook een visie over hoe de zorg van de toekomst eruit moet zien.

"Patiënten worden van specialist naar specialist gestuurd. Dat moet goedkoper kunnen. Door de meest voorkomende zorg in een schil rondom de huisartsenpraktijk te groeperen zijn de lijntjes heel kort. Dat bespaart tijd en geld", zegt Wind. "Een voorbeeld: patiënten die van mij een verwijsbrief hebben gekregen, kunnen direct een afspraak maken met bijvoorbeeld de fysiotherapeut. Of direct bloed laten prikken. Daarnaast is het voor de partners hier in het gebouw makkelijker om te overleggen over een patiënt. We komen elkaar tegen op de gang, of op de patio. De inrichting van het gebouw is daarmee ideaal voor dit centrum. En ik ben van mening dat het op deze manier goedkoper kan. In feite halen we een stuk ziekenhuis hierheen, zorg wordt rondom de patiënt gegroepeerd. Samen houden we de patiënt gezond in zijn eigen omgeving."

RuimteIn het centrum hebben Fysiotherapie Kompas (voormalig fysiotherapie Boersma c.ss), huisartsenpraktijk Wind en Bruns, diëtistenpraktijk Twente, logopedie Direct, ergotherapiepraktijk Ergo en Ik, thuiszorggroep Manna, psychologiepraktijk Martine Spijker, podotherapie Wender en SHO laboratorium een plekje gekregen. Daarnaast zijn er lege ruimtes te huur voor medisch specialisten die een dagdeel in de week komen.

"Waar ik vooral blij mee ben, is de indeling van het gebouw. Het is mooi ruim en licht, precies wat we willen uitstralen. We willen optimistisch blijven, focussen op wat patiënten nog wél kunnen in plaats van niet. Dat straalt dit gebouw ook uit."