Nieuws Actueel
'Koning betaalt belasting zoals iedere Nederlander'
Koning Willem-Alexander betaalt op dezelfde grondslag vermogensbelasting als iedere Nederlander. Dat heeft premier Mark Rutte gezegd tijdens het debat in de Tweede Kamer over de omstreden begroting voor het Koninklijk Huis. Van een geheime deal om het staatshoofd te compenseren, zoals RTL Nieuws naar buiten bracht, is volgens de premier geen sprake. Dat schrijft BN De Stem.

Wel is er volgens Rutte in de jaren '70 een regeling getroffen met het toenmalige kabinet om te voorkomen dat het Koningshuis zou 'interen' op het eigen vermogen. De kosten voor het onderhoud van paleizen steeg en er kwamen nauwelijks meer inkomsten binnen uit het privébezit van de vorst, de zogeheten 'Kroondomeinen'. Wat de regeling precies inhoudt, wil Rutte door middel van extra onderzoek aan het licht te brengen.
Fiscale voordeeltjesDe PvdA wil de fiscale voordeeltjes voor het Koninklijk Huis stopzetten. Dat heeft Kamerlid Jeroen Recourt gezegd Zijn initiatiefwet krijgt steun van D66. Ook de SP wil de initiatiefwet in stemming brengen, het liefst zelfs nog voor de verkiezingen. Er is namelijk een grondwetswijziging voor nodig en dat zou veel tijd in beslag kunnen nemen.
Ongemakkelijke discussiesChristenUnie en CDA willen af van de 'ongemakkelijke discussies' over incidenten rondom het Koningshuis. De SP wil 'geen praatjes, maar antwoorden' over de belastingdeal met de Oranjes. Volgens D66 maakt Rutte de koning 'onnodig kwetsbaar' door de Kamer niet open en eerlijk te informeren. Linda Voortman (GroenLinks) stelt onomwonden dat haar partij op termijn af wil van de monarchie en liever een republiek wil.
'Compensaties'Gisteren ontstond commotie over een akkoord, dat op 28 april 1970 werd gesloten met premier Piet de Jong en minister Witteveen van Financiën. Daarin stond dat het staatshoofd 150.000 gulden extra kreeg omdat de Oranjes later geen aanspraak meer zouden kunnen maken op andere compensaties vanwege 'aanpassingen in de belastingsfeer'. Het Koninklijk Huis zou zelf hebben aangedrongen op de compensatie. Koning Willem-Alexander profiteert nog steeds van de deal, al is hij volgens premier Rutte niet op de hoogte van de compensatie.
BewijsRutte liet gisteren aan de Tweede Kamer weten dat hij geen bewijs heeft gevonden voor de belastingdeal. RTL Nieuws heeft daarop een deel van de documenten uit het Nationaal Archief online gezet.
Nader onderzoekWel heeft Rutte enkele notulen van gesprekken op het ministerie van Financiën uit 1970 geopenbaard, waaruit blijkt dat er over de mogelijkheid is gesproken om de Oranjes te compenseren.
ToelageOok ging het debat over de hoogte van de toelage die prinses Amalia zal krijgen. Vanaf 2021 zou zij een uitkering tegemoet kunnen zien van bijna anderhalf miljoen euro per jaar. Dat bedrag bestaat uit een toelage van 250.000 euro per jaar, plus 1,2 miljoen euro voor privépersoneel en onkosten.
UnaniemPvdA en SP begrijpen niet waarom die bedragen zo hoog moeten zijn als de prinses nog studeert. Volgens premier Rutte zijn in 2008 de financiën doorgelicht en heeft de Kamer 'unaniem' ingestemd met deze uitkering aan Amalia. ,,Nu moeten we consequent blijven'', zegt de premier.
Gerelateerde artikelen