Nieuws Actueel

Koningsdag 2018: verplichte vrije dag of niet?

De oranje kledingstukken en kroontjes mogen de kast weer uit, de ouwe rommel kan worden afgestoft voor de rommelmarkt en de heupflacons kunnen alvast worden bijgevuld. Koningsdag 2018 staat weer voor de deur en dat belooft een ouderwets gezellig feestje te worden. Als je vrij bent tenminste. Want is Koningsdag eigenlijk een verplichte vrije dag?

De Ondernemer | Foto: ANP 25 april 2018

Koningsdag 2018 maxima willem alexander rommelmarkt vrije dag verplicht

Dat mensen in de horeca een drukke dag voor de boeg hebben, moge duidelijk zijn. Veel supermarkten zijn gewoon open, maar kinderen zijn vrij. Maar hoe zit dat als je een eigen bedrijf hebt? Ben je verplicht om je medewerkers een dagje te laten genieten van de feestvreugde of kun je ze met een gerust hart ’s ochtends op kantoor verwachten?

Lees ook: Begroting koningshuis: het personeel van Willem-Alexander

Officiële feestdag

Het is zijn 51e verjaardag aan komende week. Willem-Alexander zit inmiddels bijna zo’n vijf jaar op de kroon, veranderde van ‘prins Pils’ in een onomstreden vorst en is samen met zijn geliefde Máxima geliefd onder het volk. Het feestje, een officiële feestdag, van de Koning der Nederlanden viert menig Hollander dan ook graag met hem mee. De meesten krijgen een dag betaald verlof, maar verplicht om je personeel vrij te geven ben je niet.

Contract of cao

In het contract dat door je werknemers is ondertekend, of de cao waar je personeel onder valt, staat vastgelegd op welke vrije dagen zij recht hebben en of ze – als ze worden verwacht op de werkvloer – recht hebben op extra salaris of niet.