‘Wij zijn geen kijk & adviescentrum. En van complimenten, hoe mooi ze ook zijn, kunnen wij niet leven’, staat er op een velletje papier, tegen een winkelraam geplakt. Jullie hebben een prachtige winkel en we komen zeker terug, hoort ondernemer Ab vaak.
Nu moet hij, ondanks die complimenten, noodgedwongen zijn kook- en delicatessenwinkel de Optimist in Boxmeer sluiten. Omdat consumenten volgens hem steeds vaker via internet hun aankopen doen. De zestiger houdt de komende tijd nog even uitverkoop op woensdag, donderdag en vrijdag. Opheffingsuitverkoop, zo staat in koeienletters te lezen op grote groene posters.
Lees verder onder de afbeelding.
Lees ook: Opmerkelijke personeelsadvertentie van aannemer in krant gaat viraal: ‘Wij vragen niet, wij bieden’
‘Service gelijk aan internet’
De geboden service in de laatste weken van het bestaan van de winkel is van ‘een ander niveau, maar gelijk aan internet’, staat er ook veelzeggend op het A4’tje achter het winkelraam. ‘Hoop dat wij dit kunnen, want het zit niet in ons dna.’
Weststrate zit niet eens twee jaar met zijn winkel in Boxmeer. Bij de opening, in maart 2023, zei hij nog dat hij ‘misschien wel de beste plek’ heeft voor winkels in Boxmeer, aan de Steenstraat, dé winkelstraat. In Boxmeer doe je niet alleen je dagelijkse boodschappen, maar komen mensen uit het noordoosten van Brabant ook om even gezellig te shoppen.
Weststrate is iemand die positief in het leven staat, optimistisch van aard is. Het glas is bij hem ook half vol, niet half leeg, zei hij twee jaar geleden nog bij de opening. Nu wil hij geen toelichting geven op het briefje en de aanstaande sluiting van zijn winkel.
Ik hoop dat mensen zich ervan bewust zijn dat we hen als consument nodig hebben. Als nog meer mensen alles online gaan kopen, kan het heel vervelend worden voor ons als winkeliers
Koen Gieben Centrum Ondernemers Boxmeer
Voorzitter Koen Gieben van Centrum Ondernemers Boxmeer, de winkeliersvereniging, herkent het probleem. ,,Ik vrees dat dit bij meer winkels speelt, niet alleen in Boxmeer trouwens”, zegt Gieben in het AD. ,,Ik hoop dat mensen zich ervan bewust zijn dat we hen als consument nodig hebben. Als nog meer mensen alles online gaan kopen, kan het heel vervelend worden voor ons als winkeliers.”
De winkeliers uit het dorp riepen consumenten nog niet zo lang geleden, in coronatijd, met de actie ‘Wees loyaal koop lokaal’ op toch vooral in eigen dorp te kopen. ,,Die actie loopt nog steeds. Dit is ook nodig”, zegt Gieben.
Lees ook: De plantenwinkel van Nelske gaat viral na briefje op de deur: ‘Verdien er geen k*t aan’
‘Fysieke winkel blijft core business’
Maar, zegt de winkeliersvoorzitter, je moet je er zelf ook tegen wapenen. ,,We leven nu eenmaal in andere tijden. Dat mensen online aankopen doen, hoort erbij. Zaak is hierin het juiste samenspel te vinden. Maar de fysieke winkel blijft, ook voor ons, de corebusiness, de hoofdmoot. We willen allemaal dat het gezellig en leuk blijft in de winkelstraat. Als ondernemers worden we vaak gevraagd lokale verenigingen, evenementen en initiatieven financieel te ondersteunen. Maar dan willen we de mensen ook vragen ons te steunen.”
Winkelier Ab had in elk geval graag op een andere manier afscheid genomen. ‘Het gaat jullie goed’, groet de Optimist.
Online kopen groeit
In de eerste helft van vorig jaar gaf 81 procent van de bevolking vanaf 12 jaar aan iets online gekocht te hebben. Dat is, heeft het Centraal Bureau voor de Statistiek berekend, het hoogste percentage in de laatste tien jaar.
Het via internet kopen van producten steeg, aldus het CBS, sterk in de coronajaren 2020 en 2021, toen winkels vaak dicht moesten blijven en mensen meer aan huis gebonden waren. Na een lichte afname, nam het online kopen in 2023 en 2024 weer toe. Vooral mensen in de leeftijd van 25 tot 45 jaar kopen via internet volgens het CBS.
Hoop voor ondernemers in de Boxmeerse Steenstraat en collega’s elders met winkels van steen biedt misschien een prognose voor dit nieuwe jaar. Onderzoeksbureau ING Research verwacht dat mensen door ‘een verbeterde koopkracht’ en ‘gewenning’ aan de hogere prijzen in 2025 meer uitgeven in de winkelstraat.
De rekenmeesters verwachten een omzetstijging van 3,5 procent, vergeleken met vorig jaar. Al blijven het ‘uitdagende tijden voor retailers’, aldus ING, mede door ‘goedkope buitenlandse online retailers’.