Nieuws Actueel

Koopkastelen langs de snelweg

John Wanders | Illustratie: Bier en Brood 15 februari 2016

Koopkastelensnelweg1065

Omvallende winkelketens en treurige winkelstraten vertellen een urgent verhaal: het moet anders, vindt de Volkskrant. Hoe kansrijk is vernieuwing als aan de randen van steden concurrerende koopjesparadijzen verrijzen?

Met een olijke variant op de weerkaart maakt het Nijmeegse onderzoeksbureau DTPN in één oogopslag zichtbaar waar bevolkingskrimp en leegstand in Nederland een risico vormen. In Winschoten regent, dondert en bliksemt het, beroerder is het bijna nergens. Het Oost-Groningse stadje van achttienduizend inwoners haalde een paar jaar geleden het NOS Journaal na een reeks aangestoken branden in dichtgespijkerde panden. De pyromaan had ruime keuze. Maart 2014 telde Winschoten negentig leegstaande panden. De leegstandsbarometer van DTPN in de gemeente Oldambt, waartoe Winschoten behoort, is opgelopen tot ruim boven de 20 procent.

Uitgerekend hier denkt de gemeente na over het binnenhalen van een factory outletcenter. Grenzend aan de Winschoter binnenstad, op de plek van het oude streekziekenhuis, wil projectontwikkelaar Vastgoud een 20.000 m2 groot outletcenter bouwen met 70 tot 100 merkwinkels. Hoe is dat mogelijk in een stadje dat al bijna twee jaar hemel en aarde beweegt om zijn zieltogende winkelhart compacter te krijgen?

Met een miljoenensubsidie van de provincie, extra geld uit de gemeentebegroting en een in Nederland nog schaars toegepaste leegstandsverordening tracht PvdA-wethouder Laura Broekhuizen in de Winschoter binnenstad zoveel mogelijk leegstaande winkels te slopen of om te bouwen tot woningen en kantoren. Het aantal leegstaande winkelpanden in het centrum is sinds 2014 teruggebracht van 28 naar 22. Winschoten heeft nog een lange weg te gaan, beseft de wethouder.