Actueel

Kooplui: de markt kwijnt weg

beeld deondernemer
Leestijd 3 minuten
Lees verder onder de advertentie

Vorige week, op de maandag dat het hevig onweerde, was er zelfs geen kraam te bekennen. "We hadden er wel willen staan, maar dan met onze bus bij de kraam", vertelt marktkoopman Wim Sambeek die een lappenkraam heeft. "Helaas was er om 08.00 uur niemand van de gemeente te bekennen, dus zijn we maar weer naar huis gegaan."

Het is dé klacht van veel standhouders: ze vinden te weinig gehoor bij de gemeente. Vorig jaar oktober meldde die nog dat de zaterdag- en maandagmarkt tegen de trend in groeiden. Maar de marktkooplui zien alleen maar mensen vertrekken.

LeegDe maandagmarkt in het centrum van Nijmegen liet gisteren bijvoorbeeld verschillende lege plekken zien. En waar er jaren terug nog dubbele rijen kramen stonden, is de markt steeds kleiner geworden. Zoals in de Augustijnenstraat, waar het voorheen tot aan Plein '44 vol stond.

Lees verder onder de advertentie

Nijmegen onderzoekt momenteel wat er gedaan moet worden om de weekmarkten in Nijmegen toekomstbestendig te maken. Dat proces is al een tijd gaande. De gemeente hoopt vandaag meer informatie te kunnen geven over het wel en wee van de markt. Wanneer het onderzoek klaar is, is niet bekend. Sambeek houdt zijn hart vast. "De gemeente zal wel komen met bepaalde kleuren dekzeilen per productgroep of zo. Dat wij oranje krijgen, waardoor je de kleuren van de stof niet goed meer kunt zien."

GedwongenHet echtpaar Sambeek verkoopt al achttien jaar lappen stof op de maandagmarkt. Doorgaans zijn ze er al om 07.30 uur. Het liefst zouden ze om 13.00 uur hun kraam opbreken. "Maar dat mag niet. We zijn gedwongen tot 17.00 uur te blijven omdat de winkeliers niet willen dat er voor die tijd al wagens door de straat gaan rijden."

Maar het is wat hem betreft hét probleem van de Nijmeegse markt. "Het duurt gewoon te lang. Hier staan we op een maandag als deze met zeven, acht lappenkramen. We staan ook in Doetinchem: daar staan er 23. Maar daar duurt de markt maar tot 13.00 uur."

Lees verder onder de advertentie

ParkerenDe 75-jarige pettenverkoper Jan Buuts, die al een kleine zestig jaar op de markt staat, signaleert een ander probleem. "Mensen moeten betalen om te parkeren. Als ze een pet willen ruilen, kost ze dat weer 10 euro aan parkeergeld. Dus dan kopen ze hem liever ergens anders."

En er wordt niet goed gezorgd voor de marktkooplui. Net als Sambeek zegt Buuts verdrongen te zijn van zijn plek tussen V&D en de cafés bij de Grote Markt. "We zijn gewoon weggedrukt door de terrassen."

VerbindingOok wordt er onvoldoende voor gezorgd dat kooplui zich verbonden voelen met de markt. De marktmeesters laten zich veel te weinig zien, vinden ze. Voorheen kende de markt nog wel een paar 'meelopers': marktlui die zich 's ochtends toch meldden hoewel ze geen standplaats hadden. Die vulden dan de plekken in van de standhouders die niet kwamen opdagen. Die meelopers zijn afgehaakt. "De markt verloedert", zo verwoordt Buuts het.

Lees verder onder de advertentie

Ook door de marktkooplui zelf, stelt hij. "Vroeger moest je cursussen volgen omdat je verstand moest hebben van het materiaal dat je verkocht. Maar dat is ook voorbij, ze zeggen vaak maar wat."