Volgens de Chinezen is een tweede Omoda-merk op de Nederlandse markt juridisch geen probleem, omdat het in een totaal andere branche werkzaam is. ,,Maar wij hebben al meerdere keren aangegeven dat dit wel zo is. Het Chinese automerk maakt oneigenlijk gebruik van het merk Omoda met de introductie van hun nieuwe automodel op de Europese markt”, zegt een woordvoerder van Omoda, met meer dan dertig schoenenzaken in Nederland, tegen het AD. ,,De afgelopen 23 jaar hebben wij als Zeeuws familiebedrijf heel hard gewerkt om de merknaam Omoda op te bouwen.”
Lees ook: Ondernemer achter populaire crompouce sleept na-apers voor de rechter
,,Wij kunnen dit niet over onze kant laten gaan”, zegt topman Jan Baan. De dagvaarding moet nog de deur uit. Het is nog niet bekend bij welke rechtbank het geding dient.
Het Chinese Chery is het moederbedrijf van Omoda, een fabrikant van elektrische auto’s. Omoda, gevestigd in Zierikzee, is nu een zogeheten oppositieprocedure opgestart. Daarmee kunnen oudere merken bezwaar maken tegen inschrijving van nieuwere merken.
Auto’s en schoenen ver uit elkaar
Het is de vraag of de komst van het automerk Omoda succesvol kan worden tegengehouden, zegt merkrechtadvocaat Niek Huijbers. ,,Het kan soms heel vervelend zijn voor een onderneming, maar je kunt er niet altijd iets tegen doen.”
Een rechter toetst doorgaans op drie punten, legt hij uit. Zit er overlap in het product of dienst, lijken de namen qua uitspraak en betekenis op elkaar en in wat voor branche er gewerkt wordt. ,,Het kan best dat in een compleet andere branche dezelfde soort naam gebruikt kan worden. Bijvoorbeeld: Ajax als voetbalclub kan bestaan naast Ajax als schoonmaakmiddel. Dat haalt niemand door elkaar.” In het eerste opzicht zou hij daarom denken dat auto’s en schoenen van Omoda ver uit elkaar liggen. ,,Op het moment dat je schoenen gaat kopen, kom je niet ineens bij een autoverkoper uit. Toch kun je vooraf niet direct zeggen of een zaak kans van slagen heeft.”
Procedure Benelux-Bureau voor de Intellectuele Eigendom
Daarnaast is het de vraag of het Nederlandse Omoda de juiste procedure heeft gevolgd. Op 21 augustus van dit jaar is Omoda als automerk aangemeld bij het Benelux-Bureau voor de Intellectuele Eigendom (BOIP), het officiële merkenbureau voor Nederland, België en Luxemburg. Tegenstanders hadden twee maanden de kans om daar protest tegen aan te tekenen, maar dit is niet gebeurd, blijkt uit het BOIP-register. Omoda is op 31 oktober officieel ingeschreven als automerk in de Benelux. ,,Het lijkt erop dat Omoda in Nederland te laat wakker is geworden”, zegt merkendeskundige Bas Kist. ,,Er is in ieder geval geen oppositie tegen ingesteld. Daardoor is het automerk Omoda gewoon geregistreerd en beschermd in de Benelux.”
Het is niet duidelijk bij welke instantie Omoda precies oppositie heeft ingediend. Volgens Kist heeft het modebedrijf nu nog twee opties. ,,Een nietigheidsactie starten, waarmee je kunt proberen de registratie alsnog ongedaan te maken. Of naar de rechter stappen om de registratie omver te halen en het gebruik te verbieden.”
Chinese Omoda actief in tien landen
Volgens een woordvoerder van het schoenenmerk is er al geruime tijd geleden contact geweest tussen Omoda en Chery over het gebruik en afbakening van de Omoda-merknaam. ,,Echter, de laatste contactverzoeken van Omoda aan Chery zijn onbeantwoord gebleven. Nadat herhaaldelijk geprobeerd is contact te krijgen met Chery, maar dit antwoord is uitgebleven, heeft Omoda een oppositie ingediend om zo de langdurig en zorgvuldig opgebouwde merknaam te beschermen”, aldus de zegsman.
Het Chinese Omoda is inmiddels al in meer dan tien landen actief. ,,Er liggen veelbelovende plannen op tafel voor verdere expansie in landen zoals Nederland, Nieuw-Zeeland en Brazilië”, kondigde het bedrijf begin deze week aan.
Lees ook: Zo houdt autoverkoper Veerle Dicker (29) zich staande in een mannenwereld
Twijfels over plannen Chinezen
Chery lanceert naast Omoda ook de merken Jaecoo en Exlantix op de Nederlandse markt. Volgens Derek Du, directeur Benelux, voegen zijn drie merken zeker wat toe aan alle automerken die nu al verkrijgbaar zijn. ,,Dit zijn nieuwe, frisse automerken die afstand nemen van de toch wat conventionelere automerken die je hier al kunt kopen. Allereerst willen we ons onderscheiden met het design, dat vooral jonge mensen moet aanspreken. Denk aan een interieur met twee contrasterende kleuren.”
Het is echter de vraag of de Nederlandse automarkt gediend is met nóg meer merken, want er zijn er nog meer die zich de komende jaren op Europa willen richten. En er worden hier de afgelopen tijd juist minder in plaats van meer nieuwe auto’s verkocht. Autojournalisten hebben grote twijfels over de Chinezen. ,,De markt is eenvoudigweg te klein.”