Nieuws Actueel

Krakers worden sneller aangepakt

Van onze redactie 2 februari 2016

Politiearrestatieaanhouding1065

Sinds het kraakverbod uit 2010 worden krakers sneller en eenvoudiger aangepakt door het Openbaar Ministerie. Tegelijk zijn gemeenten met de wet in de hand actiever bezig om leegstand tegen te gaan. De leegstand van niet-woonruimte zoals kantoren en winkels is echter wel toegenomen.

Dat blijkt uit een evaluatie van de Wet kraken en leegstand die sinds oktober 2010 van kracht is. Justitieminister Ard van der Steur en woonminister Stef Blok stuurden het onderzoek gisteren naar de Tweede Kamer. Voor de inwerkingtreding was het niet strafbaar om panden te kraken die langer dan één jaar leeg stonden.

Van 2010 tot en met 2014 is 213 keer aangifte gedaan van kraken, waarbij 529 verdachten betrokken waren. Bij 277 verdachten nam de rechter een beslissing. Driekwart kreeg een straf opgelegd, van wie 37 personen een celstraf. De maximale straf is één jaar, maar het gemiddelde dat werd opgelegd was 37 dagen cel. Vooral de laatste 2 jaar nam het aantal aangiftes flink toe.

Gemeenten pakken leegstand ook meer aan. Ze doen dat met een verordening waarmee ze druk zetten op bijvoorbeeld de eigenaar.