Nieuws Actueel

Krant: Britten kunnen gasexport Europa stoppen bij grote crisis

De Britse overheid kan de export van aardgas naar het Europese vasteland stoppen als de energiecrisis verder escaleert en het land te maken krijgt met gastekorten, meldt zakenkrant Financial Times. Het Verenigd Koninkrijk transporteert gas naar het Europese vasteland via pijpleidingen naar Nederland en België.

ANP 29 juni 2022

ANP290622098 1

Volgens de krant gaat het om gas dat wordt vervoerd via zogeheten interconnector-pijpleidingen. De mogelijke exportstop maakt deel uit van een noodplan van het Britse nutsbedrijf National Grid om dreigende tekorten aan gas te voorkomen. Andere voorzorgsmaatregelen zijn bijvoorbeeld het stoppen van gasleveringen aan grote industriële verbruikers en oproepen aan huishoudens om zo min mogelijk gas te gebruiken. National Grid zou in september een stresstest willen doen voor dat noodplan.

De Britse overheid heeft eerder al wel gezegd dat een echte gascrisis onwaarschijnlijk is en dat het land een van de meest betrouwbare en diverse energiesystemen ter wereld heeft. Londen heeft "volledig vertrouwen" in de eigen energievoorziening.

Europese gasbedrijven hebben het Verenigd Koninkrijk opgeroepen om samen te werken met landen van de Europese Unie om de gascrisis het hoofd te bieden. Rusland heeft de gaskraan naar meerdere Europese landen volledig dichtgedraaid en de leveringen aan Duitsland fors verlaagd. Daardoor zijn er zorgen dat gasvoorraden voor de winter onvoldoende gevuld kunnen worden.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws