Nieuws Actueel

Krant: kanselier Scholz bespreekt vrijdag reddingsplan Uniper

De details van het reddingsplan voor het Duitse energiebedrijf Uniper zullen naar verwachting vrijdag worden besproken tijdens een ontmoeting van het bestuur met de Duitse bondskanselier Olaf Scholz. Dat meldde de Duitse zakenkrant Handelsblatt op basis van ingewijden.

ANP 20 juli 2022

ANP200722107 1

Tegen 25 juli moet overeenstemming worden bereikt over een reddingspakket voor het noodlijdende energiebedrijf. Doordat Moskou de gastoevoer naar Duitsland heeft afgeknepen als vergelding voor de westerse sancties tegen het land vanwege de oorlog in Oekraïne, krijgt Uniper veel minder gas. Het bedrijf moet daarom extra gas bijkopen tegen fors hogere prijzen op de gasmarkt.

Aangezien Uniper de hogere kosten als gevolg van de inkoop van gas tegen de actuele marktprijzen amper kan doorberekenen aan klanten, is het bedrijf in de financiële problemen geraakt en heeft het bij de Duitse overheid aangeklopt voor hulp. Als onderdeel van het hulppakket zou Uniper echter ook een deel van de hogere energiekosten mogen doorberekenen aan klanten, verklaren ingewijden tegen persbureau Reuters.

Een volledige nationalisatie van Uniper, zoals Frankrijk wil met energiebedrijf EDF, ligt niet op tafel. De Duitse overheid neemt naar verwachting een aandelenbelang van 15 tot 30 procent in Uniper. De omvang van dat hulppakket zal tussen de 5 miljard en 10 miljard euro liggen. De Franse regering kondigde eerder deze week aan 9,7 miljard euro uit te trekken voor de nationalisatie van EDF, de grootste exploitant van kerncentrales in Europa.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws