Nieuws Actueel

Krasse knarren gaan even terug naar hun jeugd

Sommigen duwen de rollator of zitten in een rolstoel, maar ze komen. Iedereen van 1936, hetzelfde 'bouwjaar' als Avonturenpark Hellendoorn, is bij de seizoensaftrap. Met 80 in de Kalimantan.

Bert Janssen | Foto: Emiel Muijderman 29 maart 2016

Hellendoorn emiel muijderman

Rein weet het nog precies. Het schoolreisje van de christelijke school in Daarle, pal na de oorlog. "Met paard en wagen naar het theehuis." Zowat 70 jaar geleden: zijn eerste gang naar wat nu Avonturenpark Hellendoorn heet. "Zo vaak ging je niet uit." Rein en dik honderd inwoners van de gemeente die 80 worden, zijn zaterdag bij de zonnige seizoensopening. Samen met burgemeester Anneke Raven laat de grijze brigade ballonnen op.

Ieder jaarRein heet Kleinjan; zoals zowat iedereen in Daarle. Hij is bekender bij zijn bijnaam: 'Van de brugge'. Hij is van het geslacht brugwachters; wachtposten boven het Overijssels Kanaal. Hij zag het pretpark floreren en veranderen. Van theehuis Ons Ideaal tot de uitspanning van de familie Van den Berg, met ranja en speeltuin. Hoe De Elf Provinciën is ontstaan, de doolhof en de sprookjestuin; de herdoop in Avonturenpark Hellendoorn (1978). "We gingen geregeld, ieder jaar wel", zeggen Rein en zijn vrouw Gé Kleinjan-Minkjan (78). Eerst met hun vijf dochters, nu met de 17 kleinkinderen en het eerste achterkleinkind. Zo onderhoudt 'Daarle' de familieband.

TrouwenJan Willem van Essen (80) stapt als eerste in een bootje om de Sungai Kalimantan te nemen, de kolkende en kronkelende rivier. De Nijverdaller heeft zijn vrouw Annie in de speeltuin ontmoet, 60 jaar geleden, als hij met vrienden over de Hellendoornse berg is gefietst. Het klikt. Ze trouwen in 1960, ze krijgen een meisje en een jongen. Zij is 3,5 jaar geleden overleden. Nu neemt Jan Willem de attractie met een vriendin. "Je moet vooruit kijken." Tachtig. En still going strong.

De oud-slager heeft lol. "Alle zegen komt van boven", kraait hij als een plens rivierwater neerdaalt. "Gelukkig zit m'n gebit vast." "Hou je hoed vast, cowboy Jimmy", krijgt een passagiere toegevoegd als haar rode hoofddeksel haast afwaait. Benidorm Bastards, maar dan in Twente.

WildwaterbaanWill Spanjer-Meerdink uit Nijverdal is als 80-jarige uitgenodigd. Haar man Klaas (91) loopt met een rollator, zijn geheugen is messcherp. Hij kent de uitbouw van het park, onder de broers Hans, Ben en Jan van den Berg, van nabij. Spanjer is CDA-wethouder van ruimtelijke ordening als het Avonturenpark telkens nieuwe attracties verzint. Liefst steeds harder, hoger en drukker. Uitbreidingsplannen stuiten op verzet van villabewoners, onderaan de es, natuurbeschermers en het linkse smaldeel in de gemeenteraad. Als sprake is van een wildwaterbaan, laat Spanjer een hijskraan voorrijden. "Zo kon iedereen zien hoe de verhouding met de boomgrens was", glundert de oud-bestuurder 35 jaar later om die no-nonsenseaanpak. De wildwaterbaan is geopend door mr. Pieter van Vollenhove...