Nieuws Actueel

Kredietverzekeraar Allianz voorziet nog energieklap bedrijven

Voor veel bedrijven moet een grote klap door de hoge energiekosten nog komen, verwacht kredietverzekeraar Allianz Trade. Allianz verwacht dat de energiekosten dit jaar opnieuw fors hoger worden dan in 2021. Dat komt deels omdat bedrijven die vaste contracten hadden in de afgelopen periode steeds vaker dat contract zien aflopen.

ANP 30 januari 2023

ANP300123124 1

Het grotere aandeel bedrijven zonder vast contract betekent een gemiddeld hogere energieprijs voor bedrijven. Die komt daardoor dichter bij de groothandelsprijzen te liggen. "Men denkt dat de energieprijzen momenteel zover zijn gedaald dat de energiecrisis al weer achter de rug is", zegt Johan Geeroms van Allianz Trade. "Dat is een misvatting. Wij verwachten dat de energieprijzen in de loop van het jaar weer oplopen naar recordhoogte en dat de doorwerking steeds groter zal worden."

Hoe dat bij bedrijven uit verschillende landen doorwerkt, zal afhangen van de overheidssteun. Die verschilt per land.

De hoge energieprijzen in Europa hebben niet gezorgd voor een verslechtering van de concurrentiepositie ten opzichte van Amerikaanse bedrijven. "Hogere lonen en de wisselkoers hebben een veel groter effect dan energiekosten." Amerikaanse bedrijven hebben juist last van de dure dollar.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws